FAKTA: OS i London

Det blir tredje gången gillt när London i sommar står som värd för de OS. De två tidigare sommarspelen som staden arrangerat avgjordes åren 1908 och 1948.

Tävlingarna kommer att avgöras i den brittiska huvudstaden med omnejd. Arenorna är belägna i Olympic Park (östra London), i centrala London och utanför London. Bland arenorna i centrala London återfinns anrika platser såsom Hyde Park, Wembley Stadium och Wimbledon.

Att det pågår ett OS kommer inte Londonborna kunna missa även om de skulle försöka. I London har nämligen 361 tunnelbanestationer fått nya, och OS-relaterade, namn - allt för att hylla OS-historiens legendarer. Bland annat har stationerna fått namn som Maria Mutola, Jesse Owens, Cassius Clay och Michael Phelps.

OS i London har två maskotar - Wenlock och Mandeville. Den sistnämnda är maskot för Paralympics som avgörs efter OS.

Wenblock har fått sitt namn från Much Wenlock i Shropshire - en stad som på 1800-talet arrangerade "Much Wenlock Games" inspirerade av antikens OS i Grekland. Ljuset på Wenlocks huvud är inspirerat av Londons taxibilar och huvudet har samma form som taket på Olympic Stadium.

Mandeville har fått sitt namn från byn Stoke Mandeville i Buckinghamshire. Där hölls 1948 "Stoke Mandeville Games" som var inspirationen till de första Paralympiska spelen som arrangerades i Rom 1960.

Idrotterna på OS-programmet 2012:

Badminton

Basket

Bordtennis

Boxning

Brottning

Bågskytte

Cykel (bana, BMX, landsväg, mountainbike)

Fotboll

Friidrott

Fäktning

Gymnastik (artistisk, rytmisk, trampolin)

Handboll

Judo

Kanot (slalom, sprint)

Landhockey

Modern Femkamp

Ridsport (dressyr, fälttävlan, hoppning)

Rodd

Segling

Skyttesport

Taekwondo

Tennis

Triathlon

Tyngdlyftning

Vattensporter (konstsim, simhopp, simning, vattenpolo)

Volleyboll (inomhus, beachvolleyboll)