Han är favorit att tända elden

Hemlighetsmakeriet är stort och spekulationerna många kring vem som ska tända elden. Men enligt Guardian är Sir Roger Bannister favorit.

83-åringen var den första att klara drömmilen när han sprang en engelsk mile under fyra minuter. Han tävlade i OS i Helsingfors 1952, dock utan att vinna någon medalj.

Spelbolagen har tagit emot stora spel på just Sir Roger Bannister. Igår bestämde sig arrangören vem det blir och beslutet var enhälligt, men hemligt.

Dagen före fredagens OS-invigning fanns det fortfarande biljetter kvar till öppningsceremonien, enligt brittiska medier.

De överblivna platserna kommer troligen ges till barn eller soldater, men ett beslut om det tas först idag, uppger BBC.

Invigningen regisseras av Danny Boyle, mannen bakom filmer som till exempel Slumdog Millionaire och Trainspotting.

OS har växt enormt
Trots att Internationella olympiska kommittén (IOK) med olika medel försöker hålla de olympiska spelen inom rimliga proportioner, så har framför allt sommarspelen växt till gigantiska nivåer.

London-OS beräknas ha kostat de brittiska skattebetalarna motsvarande omkring 100 miljarder kronor.

-OS kan inte bli större. Då blir det ett väldigt begränsat antal städer som kan arrangera, säger Gunilla Lindberg i IOK:s exekutivkommitté.

Invigningen sänds i SVT1 kl 22 och kommenteras av Hård/von Sydow.

Fakta: OS-höjdpunkter

Här är några av de största höjdpunkterna att se fram emot under OS i London:

* Finalen på 100 meter, herrar. Söndag den 5 augusti, 22.50.

Det som för många är OS största ögonblick kommer att vara över på mindre än tio sekunder. Världsstjärnan Usain Bolt utmanas på förhand av bland andra Yohan Blake och Tyson Gay. Glöm heller inte 200-finalen den 9 augusti.

* Duellen på 400 och 200 meter medley, herrar. Lördag den 28 juli 20.30 respektive torsdag den 2 augusti kl 21.16.

Michael Phelps behöver tre OS-medaljer till för att gå förbi gymnasten Larisa Latjninas OS-rekord på 18 medaljer. Höjdpunkten i simarenan väntas bli de båda duellerna mot amerikanske lagkamraten Ryan Lochte.

* Tennisfinalerna. Lördag den 4 augusti damer, söndag den 5 augusti herrar.

Kungen av Wimbledon, Roger Federer, jagar ett efterlängtat OS-guld efter sju titlar på det anrika tennisgräset. På damsidan finns amerikanskan Serena Williams, fem titlar i Wimbledon, bland förhandsfavoriterna.

* Dream Team - mot ett annat lag. Basketfinalen, herrar, söndag 12 augusti kl 16.00.

USA:s basketlag, den här gången anfört av NBA-stjärnor som LeBron James och Kobe Bryant, är en av spelens största guldfavoriter. (TT)