OS-klassikern korad: Bernt Johansson -76

Vinnaren är korad! I omröstningen om det mest klassiska ögonblicket i sommar-OS har cyklisten Bernt Johansson och hans OS-guld 1976 fått flest röster. Bilderna på hans målgång i Montreal är bland de starkaste svenska idrottsögonblick som sänts i tv.

-Faktiskt är jag jätteöverraskad. Det är ju ändå 35-36 år sedan, säger Johansson till SVT Sport på telefon från Italien om att ha vunnit omröstningen.

Du är inte bortglömd med andra ord?

-Nej, tydligen inte, säger han med ett brett leende.

-När jag ser tv-bilderna i dag är det fortfarande så jag får de här rysningarna i kroppen, som många andra också får.

Så gick OS-ögonblicket till

Linjeloppet i OS 1976 såg på förhand inte särskilt upphetsande ut med svenska ögon sett - Bernt Johansson tippades som bäst hamna bland de tio främsta.

Men när loppet väl kom igång visade det sig ganska snabbt att något helt annat var i görningen. Bernt Johansson var urstark och fanns hela tiden med i ledarklungan .

Under loppet gjordes flera utbrytningsförsök som samtliga hämtades in. Men ungefär fem kilometer innan målet testade svensken att göra ett eget ryck och tv-bilderna som kom strax därefter är klassiska.

Bernt Johansson kunde ensam trampa in mot mål, omgiven av en stor klunga motorcyklar som eskorterade honom. Guldmedaljören bara skakade på huvudet och verkade inte ens själv tro att det var sant när publikens jubel strömmade emot honom.

-Direkt när jag kom i mål så var det som ett svart hål, jag kom knappast ihåg nånting. Men sen allt eftersom jag sett tv-bilder så har jag kommit ihåg hur jag tänkte och hur jag agerade.

Arne  Hegerfors kommenterade loppet.

-Jag var egentligen ledig men så sa det åt mig att åka ut till cykeln och ta hand om den då den ansågs som en perifer sport och vi skulle ju inte ha någon chans att vinna guld. Jag brukar förbereda mig bra men nu var jag helt oförberedd, säger Hegerfors som var med i studion i Radiohuset och som tror att bilderna och inte referatet ligger till grund för populariteten.

-Det var ju magiska bilder med mc-poliserna.

I måndags gjorde Hegerfors sitt sista kommentatorsjobb då han gjorde IFK Götborg-Gais för Canal Plus på Gamla Ullevi.