OS-medaljen Chris reagerade starkt över

 

Moderator:  Hej och välkomna till en ny OS-dag! Chris Härenstam är alldeles strax redo att svara på era frågor. Han är bara och hämtar lite kaffe. Sen kör vi!

 

Pelle: Vad tror du om Sveriges chanser mot Danmark? Jag tror vi har 15-20% chans

Chris Härenstam:  Jag bedömer att chanserna till ett avancemang är ca 30%. Inte mer. Man ska komma ihåg att Danmark är regerande europamästare och att lagets moral är fantastisk.

 

Pelle: Vad har du och Glenn för förhållande ;=)

Chris Härenstam:  Glenn är en underbar människa och en god vän. Vi trivs helt enkelt ihop.

 

Jepsson: Ditt bästa minne som kommentator...

Chris Härenstam:  Det är så många minnen som dyker upp i skallen med tanke på att jag kommenterat 86 sporter och jobbat som kommentator nu i 17 år. Måste ändå nämna VM-finalen 2010. Det var en fantastisk känsla att få göra något så stort.

 

Spiik: Har Sverige, enligt dig presterat på den nivån de kan, eller har dom underpresterat?

Chris Härenstam:  Försvarspelet måste bli bättre mot Danmark i kväll. Annars tar turneringen slut i kväll.

 

Reino: Tjena Chris! Har en fråga som handlar om vilken sport du är mest intresserad av nu i OS, vet om att du är kung som kommentator när det är hockey iallafall, men är det favoriten?

Chris Härenstam:  Favoritsport? Jag tycker att det finns 3 sporter som sticker ut. Dom 3 är fotboll, ishockey och handboll. Dagshumör och vilken typ av match det är styr vilken sport jag tycker är roligast.

 

Joel: Fick Ni välja vilken sport som Ni skulle testa?

Chris Härenstam:  Jag tänkte välja simhopp, men jag tänkte det skulle vara synd för svenska folket att inte få se Andrés överkropp.

 

Ola: Idrottar du själv något?

Chris Härenstam:  Jag har testat dom flesta lagbollsporter. Också tävlat i dom flesta. Numera idrottar jag sparsamt.

 

Perra: Skulle du också vilja festa med Bolt som handbollsdamerna?

Chris Härenstam:  Nej, men däremot så tycker jag det är skönt med idrottsmän/kvinnor som bjuder på sig själva. Fler borde ta efter Bolt!

 

Jocke: Va tycKer Britterna om Handboll?

Chris Härenstam:  Man kan ju lungt påstå att dom inte är insatta i handboll, men deras engagemang är oslagbart.

 

Steffe: Ärligt talat så måste det väl finnas sporter som du inte tycker om att kommentera. Vilken sport är den tråkigaste eller konstigaste du fått kommentera? :)

Chris Härenstam:  Jag skulle inte vilja kommentera trav eller någon motorsport. Helt enkelt därför att jag inte brinner för dessa sporter...

 

Jimpa: Vilka nya sporter hade du velat se på sommar-OS?

Chris Härenstam:  Golf.

 

Jepsson: Du kan ju en del om fotboll, men hur var du själv på plan när det begav sig ?

Chris Härenstam:  Jag var ganska duktig som fotbollsspelare och kanske kunde ha spelat i någon av de högre serierna i Sverige, men om man vill uppnå något så måste man verkligen ha en enorm vilja. Det hade inte jag. Jag bestämde mig tidigt för att bli sportkommentator.

 

Pelle: Frankrike åkte ut mot Montenegro igår, det måste ses som en stor skräll eller?

Chris Härenstam:  Damhandbollen har utvecklats ordentligt under dom senaste två åren. Två av dom länder som gått framåt är Frankrike och Montenegro. Överraskande var det, men ingen skräll.

 

Tredje Pops: vilken idrottsperson du intervjuat har varit otrevligast?

Chris Härenstam:  Ha ha, försök inte. Däremot så tror jag inte att den man intervjuar (gäller främst i Sverige) riktigt förstår hur viktigt det är att ta tillfället i akt att marknadsföra sig själv eller sin sport i samband med en intervju.

 

Anders Textorius: Tycker det är jättesyndsynd att rättigheterna till nästa OS 2014 +2016 försvinner från SVT. Hur är det att jobba för TV-sporten. Måset vara ett drömjobb :-)

Chris Härenstam:  Ja, det är verkligen ett privilegie att få jobba med sin hobby.

 

Eva: Tror du Zlatan kommer lyckas i PSG?

Chris Härenstam:  Ja!

 

Ingrid: Hej Chris! Var kommer du ifrån? Jag har svårt att placera din dialekt. är det blandning?

Chris Härenstam:  Häng med nu! Ursprungligen kommer jag från Finland. Jag har en biologisk pappa från Holland och en mamma från Finland. Kom till Sverige när jag var 4 år. Bodde då i Rannebergen i nordöstra Göteborg. Sen flyttade vi till Ingared/Norsesund mellan Göteborg och Alingsås. Så jag är en blandning av...väldigt mycket, ha ha...

 

Johan: Vilket fotbolls- och hockeylag håller du på i Sverige?

Chris Härenstam:  Förr följde jag Örgryte och Frölunda mycket eftersom jag kommer från Göteborg, men idag håller jag på spelare som jag fått en god relation med.

 

Pelle: Vilken Svensk medalj glädjer du dig mest åt hitintills?

Chris Härenstam:  Jag gillar sättet Lisa Nordén reagerade på när hon tog OS-medalj i triathlon. Snackisen blev att hon inte tagit guld, men hennes glädje över ett vunnet silver reagerade jag starkt över.

 

Mattias: (Helt off-topic) Måste bara få tacka dig (och Micke) för mitt ABSOLUT bästa idrottsminne; Junior hockey finalen -11/-12. Ni gör ett så våldsamt bra jobb, och jag kan inte beskriva hur mycket jag längtar till hockey säsongen drar igång igen! Ha en bra dag så hörs vi till handbollen!!! :) //Mattias

 

Anders: Jag tycker om att titta på bandy, särskilt när du kommenterar. Vad tycker du om bandy egentligen? :)

Chris Härenstam:  Jag gillar bandy och är ledsen över att vi inte har rättigheterna längre. Vi (SVT) byggde verkligen upp sporten och hade varje helg i samband med Vinterstudion flera hundratusen tittare. Så många tittare har sporten inte idag, tyvärr...

 

Bollkalle: Tycker det ska bli riktigt spännande att se handbollen ikväll. Hur stort är egentligen intresset för handboll i Sverige? Många gillar ju Hockey och Fotboll...

Chris Härenstam:  Det är styrt av hur bra det går för dam- respektive herrlandslaget. Därför är kvällens match otroligt viktig.

 

Sofie: Vem är världens bästa fotbollsspelare på damsidan?

Chris Härenstam:  Jag tycker att Ogimi i Japan, Wambach i USA och Georges i Frankrike har varit bäst i OS.

 

Linus Hansson: Tror du sverige vinner ikväll? Vem tycker du är sveriges bästa spelare?

Chris Härenstam:  När Kim Andersson når upp till sin högsta nivå så är han topp-3 i världen.

 

Felix: Hur blir man en så bra kommentator som du?

Chris Härenstam:  Det var vänligt sagt, tack. Jag kan bara säga att det ligger hårt jobb bakom. Jäkligt hårt jobb bakom.

 

Jepsson: Vad har Hemjö IF/ Holmalunds IF betytt för dig ?

Chris Härenstam:  Ha ha. Mycket naturligtvis.

 

Oscar: Vad tycker du om Messi?

Chris Härenstam:  Jag tycker att han är världens bästa fotbollsspelare. Det finns dom på vår redaktion som tycker att Zlatan eller C.Ronaldo är bäst...

 

Ahmed: Vad tycker du om alla skandaler i brottningen? Har du kommenterat brottning någon gång?

Chris Härenstam:  Ja, jag har kommenterat en hel del brottning när jag jobbade på Eurosport. Inte minst ihop med Martin Lidberg. Jag gillar sporten, men gillar inte det jag sett av brottningen här i OS. Sporten riskerar att tas bort från OS-programmet med tanke på det som hänt.

 

Anders: Finns det någon särsklid kommentator som du ser upp till eller som fick dig att vilja satsa på att bli kommentator?

Chris Härenstam:  Inte längre, men när jag var yngre lyssnade jag mycket på en viss Arne...

 

Simon: Tror/Tycker du att Jvm-Laget ska vinna bragdguldet nästa år?

Chris Härenstam:  Det jag hoppas på är att man försvarar sitt guld!!

 

Moderator:  Då tar vi två frågor till sen ska Chris iväg för att kommentera handboll.

 

Pelle: Tycker du det var rätt att handbollsdamerna efter 5 stenhårda förluster festar med Bolt? Ger det inte fel signaler?

Chris Härenstam:  Dom är nog rätt nöjda med publiciteten i varje fall:)

 

Jonas: Kommer Sverige spela 6-0 eller 5-1, eller varför inte en sned 5-1 alt-punkt på Mikkel?

Chris Härenstam:  Jag hoppas man ligger tätt på honom (Hansen). Om det betyder punkt eller sned 5-1:a vet jag inte. Jag hoppas slutligen att Sverige vinner ikväll. Då blir det handbollsfeber i Sverige igen. Som på den gamla goda tiden...!

 

Moderator:  Tack för alla frågor och härligt engagemang! Ikväll hör ni Chris Härenstam tillsammans med Magnus Grahn kommentera Sverige-Danmark klockan 19:00.

 

Matte: Vilken match som du har kommenterat har varit roligast?

Chris Härenstam:  J-VM-finalen i ishockey och VM-finalen i fotboll samt OS-finalen i ishockey 2010.

 

Chris Härenstam:  Tack snälla ni för allt beröm och engagerade frågor. Ha en fortsatt trevlig dag.

Hälsar Chris Härenstam

Kommentator SVT Sport