Segling

Segling

Historia

Seglat har människan gjort sedan urminnes tider, men segling som sport är bara ett par hundra år gammal. Det började i Holland i mitten av 1600-talet, och efter att segling introducerats i England av Charles den II runt 1660 spreds sporten även till de amerikanska kolonierna.

Den första internationella tävlingen, Hundred Guineas Cup, anordnades 1851, en tävling som idag är mer känd som America's Cup. Tävlingen blev känd som America's Cup efter den båt som vann den första tävlingen, America.

I OS har segling funnits med i programmet sedan Paris 1900 där man tävlade i tre olika klasser. Efter ett uppehåll 1904 var segling tillbaka 1908 och har varit en del av OS-programmet sedan dess. Klasserna man tävlar i har varierat genom åren och i London i år blir det tio tävlingsklasser (sex för herrar, fyra för damer). Fram till 1984 tävlade herrar och damer mot varandra, men i Los Angeles fick damerna för första gången egna tävlingar.

Så avgörs seglingstävlingarna i OS

I årets OS kommer seglingstävlingarna avgöras i utmanande vattnen kring Weymouth Bay på sydkusten. Storbritannien har toppat seglingens medaljliga vid de senaste tre olympiska spelen och hoppas självklart på en likadan succé i hemmaspelen. En nation som utmanar är Sverige - vi skickar ett stort antal seglare till OS (se listan till höger i artikeln).

Herrarna tävlar i finnjolle, 470, 49er, laser, RS:X (vindsurfing) och starbåt.

Damerna tävlar i RS:X (vindsurfing), laser radial, 470 och Elliott 6m (kölbåt, matchracing).

Läs mer om de olika klasserna

Varje tävlingsklass består av ett antal race och poäng delas ut baserat på resultat; vinnaren i racet får ett poäng, tvåan två poäng o.s.v. I det avslutande "medaljracet" gäller dubbla poäng. Guldet går till den eller de som avslutar med minst antal poäng.

Tävlingsprogram OS-seglingen