Tyngdlyftning

Tyngdlyftning
Tyngdlyftning

Historia

Trots sin popularitet i det antika Grekland och Egypten var tyngdlyftning aldrig någon sport för dåtidens olympiska spel. I stället var det ett populärt skådespel vid stora fester och dylikt.

På den tiden fanns det inga skivstänger eller fria vikter utan det handlade om tunga stenar som lyftes högt över huvudet. Flera sådana stenar har hittats med inskriptioner som vittnar om att man "lyfte skrot" redan på 700-talet för Kristus. En av dessa bautastenar, med en vikt på 480 kg, hittades i Santorini bärandes en inskription om att en herre vid namn Eumastas ska ha lyft den.

Även i andra länder lyftes det för fulla muggar. I Egypten har man i faraoernas gravkammare hittat dekorativa reliefer föreställandes unga män som lyfter sandsäckar som ett bevis på sin styrka.

I de första olympiska spelen i modern tid 1896 tog dansken Viggo Jensen hem guldet i klassen 100 kg med två händer. Han lyfte hela 111,5 kg. I enhandsklassen stod britten Elliot Launceston som segrare efter att ha lyft 71 kg. Damerna fick vara med först i Sydney 2000.

De första världsmästerskapen hölls redan 1891 i London där sju deltagare från sex länder gjorde upp om medaljerna. Damernas första VM avgjordes nästan hundra år senare 1987 i Daytona Beach, Florida, med hundra deltagare från tjugotvå länder.

Sporten har under perioder brottats med dopningskandaler och efter OS i Barcelona 1992 ändrade internationella tyngdlyftningsförbundet samtliga viktklasser och raderade alla tidigare världsrekord för att ge tyngdlyftningen en nystart. Trots detta har dopningsryktena inte slutat och vid Sydney-OS blev tre bulgarer av med sina medaljer efter att ha testat positivt.

Så avgörs tyngdlyftningen i OS

För herrarna gäller åtta viktklasser och för damerna sju. Tidsprogram OS-tyngdlyftningen

Tyngdlyftarna lyfter i två olika moment - ryck och stöt - och de två lyften läggs samman för att bestämma den slutliga placeringen. Varje deltagare har tre försök på sig i varje moment.

I ryck måste den tävlande få skivstången över huvudet i ett moment. I stöt lyfts först skivstången upp till brösthöjd i ett moment för att därefter lyftas över huvudet i ett andra moment.

Mer om tyngdlyftning