Överlevarna – det tionde året

Veckan före julhelgen 2004 reser fyra familjer till Thailand. Sammanlagt handlar det om 19 personer som halv elva på annandagens morgon njuter av solen och värmen på paradisstranden i Khao Lak. Femton minuter senare är tsunamikatastrofen ett faktum och endast tre vuxna och två barn är kvar i livet.

Hur går livet vidare – när allt som är värt att leva för är borta?

Boel Anderson förlorade hela sin familj, man och två barn. En kort tid efter flodvågen blir hon bästa vän med Brita von Polgar som också förlorade hela familjen, man och två döttrar. Brita möter något senare Arne Bivrin vars fru och ena dotter dog medan Julia, då 9 år gammal, klarade sig.

Alla inklusive Boel flyttar samman i Arnes villa i Huddinge. Nio månader senare föds Svea. Boel är gudmor till Svea och kallar sig för "extrafru" till både Brita och Arne.

Huddingefamiljen lär känna Susanne Jansson som förlorat exman och båda sina döttrar i flodvågen. Sussi har flyttat till Thailand och driver ett barnhem tillsammans med sin sambo Hans. Boel och Britta tycker Sussi är modig som startat ett nytt liv i Phuket. Sussi, å sin sida, anser att det är Boel, Brita och Arne som är de verkligt modiga. De har ju valt att stanna kvar hemma. I det gamla livet.

I Folke Rydéns dokumentär i två delar följer vi överlevarna under det tionde året efter katastrofen. De väljer alla att söka upp och återse människor som varit avgörande för att just de lyckats klara sig och gå vidare. En granne, en präst, en terapeut, två väninnor… med flera.

I filmens andra del återvänder de till Khao Lak, platsen där deras familjer omkom. Samtidigt skildras vardag och högtid. Bemärkelsedagar för både döda och levande. Överlevarna är en film, inte så mycket präglad av av sorg och saknad, utan mer av glädje och humor, vänskap och kärlek.

Tsunamikatastrofen är det största nationella traumat i svensk modern historia. De som överlevde bär på unika erfarenheter, insikter och lärdomar. Hur går man vidare, hur möter man människor i djup sorg, vad kan vi alla lära?

Fotograf är Camilla Skagerström som filmade Oscarsbelönade Searching for Sugarman.

Svensk dokumentär i två delar av Folke Rydén. Från 2014.

Sändningstider:

Del 1 – Det gamla och det nya livet:

SVT1 Måndag 5 jan 2015 kl 21.00
SVT1 Tisdag 6 jan 2015 kl 03.00
SVT24 Tisdag 6 jan 2015 kl 22.00

Del 2 – Tillbaka till Khao Lak:

SVT1 Onsdag 7 jan 2015 kl 21.00
SVT1 Torsdag 8 jan 2015 kl 01.15
SVT24 Fredag 9 jan 2015 kl  22.35