Favoritpar och nypåstigna tävlade i På spåret

Alla årets deltagare i På Spåret

Säsongens laguppställning bestod av sex debutantpar och tre lag som röstades fram av tittarna som favoriter de ville se i repris.

En nyhet för säsongen var den nya dekoren med känsla av järnvägsstation. Bakom skrivbordet återsågs domare Fredrik Lindström och programledare Kristian Luuk.

”Vår ambition är inte att vara nya och fräscha”

Här är laguppställningen:

Nypåstigna: Eric Ericson och Kjell Wilhelmsen

Eric Ericson är skådespelare och har en lång lista av produktioner bakom sig, i våras såg vi honom var i SVTs kritikerrosade Molanders och på bioduken syns han i Små Citroner Gula. Under vintern är han aktuell på Statsteatern i föreställningen Pygmalion tillsammans med bla Thomas von Brömsen. Eric är uppvuxen i Täby men bor i Göteborg.

Kjell Wilhelmsen tävlar tillsammans med vännen Eric Ericson. Förra året var han aktuell som Glenn i SVT-dramat 30 grader i februari. Innan Kjell tog steget till teaterscenen, spelade han handboll på elitnivå i Sävehof. I vinter är han aktuell med företällningen Blood on ice på Backateatern i Göteborg. Kjell säger själv att han är bra på ordvitsar och synonymer.

Nypåstigna: Ulf Danielsson och Martina Thun

Ulf Danielsson är professor i teoretisk fysik och vicerektor vid Uppsala Universitet. Han är specialist på strängteori och kosmologi, och skrivit böckerna Stjärnorna och äpplen som faller samt Den bästa av världar. Han är flitigt anlitad i medierna och medverkat i Vetandets värld  och Filosofiska rummet i P1 och även varit expert under Nobelsändningen i SVT.

Martina Thun är programledare för Morgonpasset i P3 tillsammans med Kodjo Akolor och Hanna Hellqvist. Hon slog igenom som programledare i Mix Megapol och i år ledde Martina P3 Guld-galan. Förra året gav Martina ut boken Varmkorv och Baginbox.

Nypåstigna: Dominika Peczynski och Martina Montelius

Dominika Peczynski slog igenom som sångerska i bandet Army of Lovers och driver idag ett PR-företag. Med ett IQ uppmätt till 148 tävlar hon i På spåret för första gången. Just nu är hon aktuell med podcasten Maktpodden tillsammans med Viggo Cavling.

Martina Montelius är regissör, dramatiker och debattör. Hon har jobbat på Dramaten och för teater Plaza med Thorsten Flink. 2009 regisserade hon Charlotte Brontës Jane Eyre för Dramaten. Martina är teaterdirektör för Brunnsgatan Fyra. Hon är dotter till Kristina Lugn.

Favoriter: Christer Lundberg och Morgan Larsson

Christer Lundberg har det egenbetitlade radioprogrammet Christer tillsammans med sin bästa kompis Morgan Larsson. Han är från Göteborg och är nybliven författare till romanen Gräspojken. 2012 utsågs hans till Sveriges bästa manliga programledare i radio.

Morgan Larsson är sedan 2003 reporter och programledare i radioprogrammet Christer. Han är även författare och skrivit boken Radhusdisco som utkom 2010. Morgan har tävlat i På spåret förut, även då med Christer Lundberg. De tog sig till kvartsfinal 2011, där de åkte de ut mot Carl-Johan de Geer och Johanna Frändén.

”Borde finnas bättre representanter”

Nypåstigna: Helena von Zweigbergk och Göran Everdahl

Helena von Zweigbergk har varit programledare och recensent för filmkrönikan. Numera jobbar hon mer som författare. I höst är Helena aktuell med sin nya bok samt i radion, där hon medverkar i Gomorron Världen och i Spanarna. I Spanarna pratar hon tillsammans med sin medtävlande, Göran.

Göran Everdahl är journalist, författare och filmrecensent. Han sitter i Go’kväll och SVT:s Gomorron Sverige-panel och pratar på båda ställena om just film. Han är aktuell med boken Bildningsakuten – bli expert på 5 minuter och hörs även i Spanarna i P1.

Favoriter: Anna Charlotta Gunnarson och Ylva Hällen

Anna Charlotta Gunnarson är programledare, journalist och författare. Hon har hörts och synts flitigt i både radio och tv, i bland annat P3, ZTV, TV4 och SVT. Hon har även suttit i juryn för såväl Melodifestivalen som Eurovision Song Contest. Under 2013 är hon aktuell med att sätta upp ett orkesterverk för barn ihop med Norrköpings Symfoniker och med boken Pop och politik.

Ylva Hällen är programledare och producent. Under många år var hon en av programledarna i Bolibompa. På senare tid har hon synts i Doobidoo, hon har varit programledare för SVT:s ”Hjälp, vi ska flytta ihop” och är i höst tillbaka med Minimello i Barnkanalen. Tillsammans med Anna Charlotta har hon tidigare tävlat två gånger, 2010 och 2011. Båda omgångarna tog de sig till semifinal.

Nypåstigna: Jesper Rönndahl och Elisabet Höglund

Jesper Rönndahl är komiker och radiopratare. Han är aktuell med Institutet i P3 och den vetenskapshumoristiska showen Hej Framtiden! Han har en rad humorprogram och stand-upshower bakom sig och var programledare för Extra! Extra! 2011.

Elisabet Höglund är journalist som vi sett återkommande i SVT mellan mitten av 80-talet och mitten av 00-talet. Hon har varit Europakorrespondent, sommarkorrespondent i Washington och mellanöstern och har även medverkat i Let’s Dance och Förkväll i TV4. Hon är för närvarande aktuell som krönikör i Aftonbladet.

”Jag måste visa att jag kan”

Favoriter: Ann-Marie Skarp och Jan Guillou

Ann-Marie Skarp är förlagschef och VD för Piratförlaget som hon startade tillsammans med sin man Jan Guillou, Liza Marklund och Sigge Sigfridsson. Ann-Marie och Jan har tävlat i På spåret en gång innan 2007-2008.

Jan Guillou författare och har skrivit 40 böcker. Några av hans mer kända titlar är den självbiografiska Ondskan, trilogin om korsriddaren Arn Magnusson samt böckerna om underrättelseofficeren Carl Hamilton. Jan har blivit utsett till en av Sveriges viktigaste opinionsbildare.

Nypåstigna: Helen Alfredsson och Christian Olsson

Helen Alfredson är från Göteborg och tävlat i golf på elitnivå. Hon började spela vid 11 års ålder och blev proffs 1989. Helen har vunnit en major och fyra LPGA-segrar. I september i år meddelade hon att hon officiellt avslutar sin karriär.

Christian Olsson är mångårig och välkänd medarbetare på Radiosporten och man kan även höra honom som programledare i P4:as program Karlavagnen. Christian Olsson ersätter Kenta Nilsson, som har fått förhinder på grund av tidigare åtaganden som inträffar samtidigt som inspelningarna av På spåret.

På spåret

Sveriges mest populära frågeprogram