Mästarna gjorde upp när På spåret firade 25 år

Deltagarna i På spåret 2012/2013.
Deltagarna i På spåret 2012/2013.

Jubiléet firades med en mästarsäsong där alla tävlande tidigare vunnit eller varit i final.

Nytt för årets omgång var även att programledaren Kristian Luuk och domaren Fredrik Lindström själva åkte till sex resmål.

Här är lagen som tävlade i mästarsäsongen av På spåret:

 

Caroline af Ugglas och Göran Hägg

Caroline af Ugglas tävlar för tredje gången med Göran Hägg i På spåret. Första gången de tävlade tillsammans var 2006-2007 och då vann de. Andra gången var 2007-2008, men då åkte de ut i gruppspelet med en sista plats i gruppen.

 

Dick Harrison och Ellinor Persson

Dick Harrison tävlar för andra gången med Ellinor Persson. Förra gången (2004) vann de efter en rafflande final mot Ingela Agardh och Stefan Holm.

 

Johanna Koljonen och Marcus Birro

Johanna och Marcus  har tävlat som par två gången. Marcus deltar för tredje gången i På spåret. Första gången var 2008 med Tina Ahlin, året därpå vann han och Johanna Koljonen.

 

Martina Haag och Erik Haag

Förra årets vinnare Martina och Erik Haag har tidigare tävlat  2010 och 2011. 2010 nådde de finalen, men slogs på mållinjen av Hélène Benno & Peter Apelgren. De kom tillbaka 2011 och vann finalen mot makarna Strömstedt.

 

Tommy Engstrand och Carina Lidbom

Tommy har varit med i På Spåret fyra gånger: 1993, 1996, 1997 och 2002. Han har vunnit två gånger, 1996 och 2002. 1993 tävlade han tillsammans med Åke Strömmer och 2002 med Martina Haag, fast då hette hon Uusma i efternamn. Carina har tävlat i På Spåret tre gånger. Första gången var 1998 med Lasse Strömstedt. 1999 vann hon med Peter Harryson och 2002 vann hon och Tommy Engstrand.

 

Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren och Cecilia Hagen

Lennart har varit med i På Spåret hela sju gånger. Han var med första säsongen, 1987, och har sedan dess dykt upp 1990, 1997, 2002, 2003, 2004 och 2007. 1987 vann han tillsammans med Tomas Wernersson och Margareta Söderström. Han har också varit i final 2002, 2003 och 2007. Cecilia har tävlat sex gånger totalt och tillsammans med Lennart ”Hoa-hoa” Dahlgren ska hon nu tävla för femte gången (tidigare var 2002, 2003, 2004 och 2007). En vinst i På spåret har det blivit för Cecilia, 1995 tillsammans med Tomas Tengby.

 

Carl Jan Granqvist och Lotta Bromé

Carl Jan och Lotta har varit med i På Spåret fem gånger: 1998, 1999, 2000, 2001 och 2005. Alla år tillsammans. 1998 gick de hela vägen och vann. Carl Jan har också varit bisittare/domare i programmet säsongen 2004.

 

Stefan Holm och Katarina Mazetti

Stefan Holm har tävlat fem gånger, 2003 och 2004 tillsammans med Ingela Agardh,  2005 med Katarina Mazetti, 2007 med Karin Hübinette och 2010 med Ebba von Sydow. Vann gjorde han både 2003 och 2005, men förlorade 2004 i finalen mot Ellinor Persson och Dick Harrison med en poäng. Katarina Mazetti har varit med en gång tidigare i På Spåret (2005) då hon liksom nu tävlade tillsammans med Stefan Holm. Då vann de finalen mot Adde Malmberg och Magdalena Forsberg.

 

Jessika Gedin och Hans Rosenfeldt

Jessika har tidigare tävlat i På spåret 2008 och 2009. 2008 räckte det ända fram till final mot Lisa Syrén och Johan Wester. Då som nu tävlar Jessika med Hans Rosenfeldt.

 

Mer om årets deltagare:

Caroline af Ugglas – sångerska, föreläsare, konstnär

Vann svenska folkets hjärta när hon tävlade och kom tvåa i Melodifestivalen 2009 med bidraget Snälla, snälla. Hon är även upphovsmakare till amerikanska Clash of the Choirs vars koncept försvenskades 2008 i tv med Körslaget. Ett sprillans nytt intresse sen ett år tillbaka är att köra bil off road, med extrem terrängkörning i skog.

Göran Hägg – författare, docent i litteraturvetenskap, litteraturkritiker

Debuterade 1972 som lyriker, men har framför allt blivit känd för sina satiriska romaner. Erhöll Aftonbladets litteraturpris 1974. Han har även skrivit litteraturhandböcker samt böcker om den katolska kyrkans historia och Sveriges religiösa utveckling. Göran arbetar också som ciceron på guidade turer i Italien och i södra England i litteraturens fotspår. Han ser fram emot att tävla med Caroline igen då han menar att de båda kompletterar varandra väldigt bra.

Dick Harrison – populärhistoriker, forskare och författare

Fick Augustpriset 2000 för sin bok om digerdöden, har varit vetenskaplig konsult och programledare tillsammans med Martin Timell för dokumentärserien Sveriges Historia i TV4. Debuterade som skönlitterär författare 2007 med romanen Ofärd. Har även varit historielärare åt prins Daniel Westling och hovet.

Ellinor Persson – programledare, moderator, debattledare

Ellinors karriär startade med en andra plats i Fröken Sverige 1988 och efter det började hon arbeta på SVT som programledare för Kosmopol, Unga tvåan och Vi i femman. Hennes stora intresse är resor och tillsammans med familjen har hon rest över nästan hela världen. Från början var det äventyrliga resmål, men nu för tiden blir det mer bekväma resor.

Johanna Koljonen – kritiker, programledare, författare, moderator

Johanna skriver krönikor, är film- och litteraturkritiker för tv och radio och författare till en mangaserie. Hon sitter även med i riksdagens Litteraturutredning. 2011 fick hon, tillsammans med Sofia Mirjamsdotter, Stora litteraturpriset för #prataomdet. Ett återupptäckt intresse är det forna Egypten och särskilt mumier.

Marcus Birro – författare, krönikör, poet, programledare

Har gett ut flera självbiografiska titlar, dikt-samlingar och är även verksam som bloggare, för vilket han har mottagit Stora bloggpriset. Nu har han gett ut sin trettonde bok och skriver på två till. Marcus har även medverkat i Let's Dance (2009), varit bisittare i TV 4:as Kvällsöppet (2008). Marcus stora passion just nu är läskigt hård träning med PT. Och, som vanligt, att skriva.

Martina Haag – författare, skådespelare, krönikör

Debuterade som skribent som 39-åring och har sedan dess gett ut sju böcker. Romanen Underbar och älskad av alla blev filmatiserad 2007 med henne själv i huvudrollen. Martinas nya hobby är löpning och hon har nu sprungit två maratonlopp.

Erik Haag – programledare, regissör, manusförfattare, producent

Erik fick sitt mediala genombrott med Hassan-gänget och var program-ledare för Knesset och Let's Go. 2011 såg vi honom i SVT:s Sommarkväll. Just nu är han aktuell med den nya serien Historieätarna, han håller också på och skriver en ny säsong av Pappas pengar ihop med lillasystern Ser fram emot att tjafsa med Kristian och Fredrik.

Tommy Engstrand – sportjournalist

Tommy har under en drygt 30-årig karriär varit en välkänd sportkommentator inom både radio och tv. Han har bevakat alla stora evenemang som OS och fotbolls-VM. Tommy Engstrand var chef för Radiosporten på 80-talet. Nu är han aktuell med en bok om sina möten med stora sportprofiler.

Carina Lidbom – skådespelare, barnboksförfattare

Är kanske mest känd för svenskarna som Sunes mamma och den tuggummituggandes Berit i  SOS. Hon har även skrivit fyra barnböcker som handlar om hennes hund, katt och en skogsmus. Sommaren har Carina ägnat åt att skriva sin första roman.

Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren – f.d. tyngdlyftare, krögare, programledare

Efter sin aktiva tid som tyngdlyftare har Lennart fortsatt att jobba som konferencier vid tyngdlyftningstävlingar. Han har under flera år också varit restaurangägare i Stockholm.

Cecilia Hagen – journalist, författare, krönikör

Jobbar sedan 1973 på Expressen och hon har gett ut flertalet böcker. Mat är hennes viktigaste källa till glädje och tröst och det bästa hon vet är en äkta pralin. Hon har flygfobi och vägrar att flyga. 

Carl Jan Granqvist – krögare, vinkännare

Carl Jan är adjungerad professor i matkonst, idag arbetar han bland annat med att arrangera historiska middagar. 2004 blev Granqvist utsedd till Filipstads ambassadör. Han har även deltagit i TV 4:s Let's Dance (2009).

Lotta Bromé – programledare

Lotta inledde sin radiokarriär som tonåring och har sedan dess lett bl.a. Efter tre, Sommartoppen och nu, P4 Extra. Lotta har varit julvärd på SVT (2003) och programledare för SVT:s Söndagsöppet (2003). Hon har tilldelats Stora Radiopriset fem år i rad (2008-2012). Under sommaren har hon turnerat med Diggiloo.

Stefan Holm – f.d. höjdhoppare, föreläsare

Stefan har bland annat tagit OS-guld (2004) och fyra VM-guld på inomhus VM i höjdhoppning. 2004 fick han Bragdguldet och 2005 mottog han Jerringpriset. Stefan har även varit domare i Gäster med gester, deltagit i Mästarnas mästare och i Smartare än en femteklassare.

Katarina Mazetti – författare, journalist, lärare

Katarina har gett ut flertalet böcker. Hon debuterade 1988 med en barnbok. Hennes bok Grabben i graven bredvid filmatiserades. Hon har mottagit Piratenpriset och blivit nominerad till Augustpriset. Är just nu aktuell med bland annat två nya barnböcker.

Jessika Gedin – programledare, radiopratare, bokförläggare

Har bland annat arbetat som översättare och suttit i juryn för Augustpriset. Som radiopratare är Jessika Gedin känd från programmet Spanarna i Sveriges Radio P1. 2007 var hon sommarpratare. I dag är hon aktuell som programledare i SVT:s litteraturmagasin Babel. Vill helst inte få frågor om geografi och sport.

Hans Rosenfeldt – manusförfattare, programledare, författare

Hans har vi sett som programledare i Parlamentet, Högsta domstolen och Folktoppen. Han hörs också flitigt i På minuten. Han var nöjeschef på SVT 2003-2005. På fritiden gillar Hans att plocka svamp och spela tv-spel – dock ej samtidigt.