Oldsberg berättar: Så skapades På spåret

Foto: SVT

På spåret är ett av Sveriges televisions största nöjesprogram. I det nya uppsnacksprogrammet På perrongen berättar den forne På spåret-programledaren Ingvar Oldsberg den underliga historien om hur idén till programmet väcktes.

– Så det är tre män och en tysk servitris som är grunden till idén, sammanfattar programledare Ellinor Persson rötterna till det populära programmet På spåret.

Det är ingen mindre än På spårets forna programledare Ingvar Oldsberg som gästar veckans På perrongen. Där tar han med oss genom På spårets historia, hela vägen till startgroparna.

Tyskt helikopterprogram startade idén

– Jag var ute på restaurang, vi talar om 80-talet, där en servitris kommer fram och säger till mig ”Vi har ett program i Tyskland där man närmar sig helikopter på olika städer”, berättar Oldsberg.

Servitrisen, som hade tyska rötter, berättar sedan om hur helikoptern avslöjade vilken stad det var ju närmre marken den kom.

Brittiska popbandet väckte intresset för tåg

Oldsberg förklarar vidare att detta tips kombinerades med en historia han hört av en kollega.

– Ett brittisk popband som åkte mellan London och Brighton på tåget och spelade sin poplåt under resan. Men låten var ju tre minuter så tågresan fick de speeda upp så den skulle överensstämma med låtens längd.

Bitarna pusslades ihop

Det var sedan Oldsbergs chef som pusslade ihop bitarna och förvandlade helikoptern till ett tåg och därmed skapade det väldigt uppskattade programmet: På spåret.

Mer om På spårets historia och veckans tävling ser du klockan 19.30  8 januari i SVT Play.