Poul Perris chattade med tittarna

Poul Perris - läkare & terapeut. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Läs hela chatten med terapeuten Poul Perris och producenten för programmet, Ann Victorin.

Hanna: Hej Poul, vill säga att jag tycker att ditt sätt att samtala rymmer så enormt mycket respekt och empati, och du lyckas skapa en värme som faktisk är helt otrolig. Vid några tillfällen ser man (eller jag tycker mig se) att du blir riktigt berörd av det som sägs eller kommer upp. Vid ett tillfälle får du nästan tårar i ögonen. Hur ställer du dig till att man som terapeut visar "egna känslor"?

Poul Perris: hej och tack! jag är inte bara terapeut utan även människa, och tror att mänskliga möten där man delar sina egna känslor är läkande...

 

nomis: Så inspirerande programserie

 

Eva-Maria: Jag har ingen fråga - vill bara säga att jag är imponerad över hur du lyckas hitta så bra frågor för att komma djupare med personerna och att du får båda att känna sig trygga. Tack för ett bra program!

 

Månstråle: Hur förändrar man ett beteende på riktigt? Om någon blir arg på mig och skriker så blir jag rädd, stum och måste gå därifrån, vilket ofta gör en person (speciellt en partner) ännu argare. Att jag blir rädd hänger ihop med tidigare upplevelser och jag vet att det inte är någon fara om någon skriker åt mig idag. Min önskan är att istället för att fly, kunna stanna kvar, lyssna och försöka förstå varför personen är arg. Jag vet vad jag önskar ha för beteende och jag vet rent logiskt att situationen inte innebär någon fara. Men vad är det som gör att när jag sen hamnar i "skrik-situationen" igen så överger jag logiken helt och agerar som jag alltid har gjort, trots att jag vet att det inte är någon fara. Jag överger alla strategier på önskat beteende och kan inte alls reflektera. Hur ska jag göra för att logik och känsla ska kopplas ihop så att jag faktiskt lyckas förändra mitt beteende på riktigt och inte bara i tanken?

Poul Perris: hej, det är en stor fråga, och beror på vilka förutsättningar man har (möjlighet till terapi osv.) man är hjälpt av att i en trygg miljö, exempelvis med en terapeut man känner tillit till, exponera sig gradvis för en obehaglig situation med bibehållen närvaro.

 

celle: ger du någon gång rådet till par att bryta upp?

Poul Perris:  hej, om man inte är bra för varandra, dvs. har i grunden olika målsättningar med en relation eller skadar varandra allvarligt, så kan det vara något som paren själva kommer fram till i gemensamma samtal med mig.

 

Filip: Hej Poul och tack för ett bra program1 Vad kallas terapiformen du bedriver?

Poul Perris:  hej, tack! jag arbetar utifrån en terapimodell som heter schematerapi!


Åsa: Hej, Jag undrar om alla parterapier varar i endast fem veckor?

Poul Perris:  hej, parterapier kan vara olika långa beroende på behov hos paren.

 

Anna: Lika barn lika bäst, detta ordspråk, stämmer det överens i en varaktig relation?

Poul Perris: hej, det beror på hur man definierar "lika barn". Det finns såklart en fördel med att man har grundläggande värderingar som överensstämmer.

 

per: Tack för ett väldigt intressant program.

 

Paulina: Jag tycker programmet är oerhört inspirerande. Alla borde kolla, det är så lärorikt. Tack för att ni gör det här!

 

Annie: Borde alla människor blicka tillbaka till barndomen och möta barnet hos sig själv för att förstå varför man reagerar och känner som man gör som vuxen? Har alla något att hämta i barndomen??

Poul Perris: hej, till vilken utsträckning barndomen spelar in i aktuella problem varierar. Har man ett beteendemönster i relationer som man känner igen sedan man växte upp så är det relevant utifrån den metodik jag använder att skapa en förståelse kring inlärningshistoriken i relationsmönster. Inte minst för att indviden skall få en större förståelse för sitt eget agerande, som man inte sällan kanske skäms för som vuxen. Det är värdefullt att kunna känna empati gentemot sig själv.

 

Maria: Hej hur många par tog ni ut för att göra serien?

Ann Victorin - Producent: Vi talade med många, träffade åtta, och valde sex modiga, mogna par till vår programserie

 

per: ska ni göra fler program?

Ann Victorin - Producent: Kanske det! Vill du se fler?

 

moa: Hej! Förstår att denna fråga kanske är vid men hur kan min pappas impulsiva humör som ilska påverkat mig idag som vuxen? Du är toppen älskar alla dina variationer på öppna frågor.

Poul Perris: hej, ja det är en svår fråga att svara på utan mer bakrund kring hur du fungerar idag.

 

Sofia: Tack för ett mycket bra program. Är fascinerad över hur mycket ens tidigare upplevelser från tex barndomen påverkar hur man reagerar och är i en relation. Bara av att se de här programmen tycker jag att jag kommit till insikt och förstårelse i mycket.

 

Filip: Hur kom det sig att du valde att sadla om från läkare till terapeut? Jag arbetar själv som läkare i nuläget och har liknande funderingar.

Poul Perris: hej, läkarrollen har många funktioner som innefattar ett arbete som kan vara långt ifrån konkret kontakt med människor, sjukskrivning, recept, administration osv.

 

Eva: Gör fler program!

 

molle: tack för ett bra och intressant program. När fick du idén att omvandla dina terapisamtal till tv-program?

Poul Perris: hej! tillsammans med min vän och kollega Eva Barkman samt ann victorin på svt har vi under drygt två år jobbat med detta projekt. Vår ambition är att visa på det djupt mänskliga i våra relationsproblem, visa vad vi människor behöver i våra relationer, och vägar för att nå dit

 

Malla: Kan min svartsjuka ha något med min barndom att göra? Jag har försökt att tänka och känna efter om det kan vara så, men kan inte hitta någon händelse som skulle kunna bidra till detta.

Poul Perris: svartsjuka kan ha olika bottnar. inte sällan finns rädslor för övergivenhet och misstillit med som erfarenheter i nära relationer, vilket då ökar sårbarheten för att kunna uppleva svartsjuka. svartsjuka är ju inget patologiskt i sig, men kan accentureras till ett lidande.

 

Yvonne: Tror du man kan hjälpa sej själv med att läsa en bok som handlar om KBT-terapi ?

Poul Perris: ja, man kan komma en bit på vägen. vissa saker kan man inte få ut av att läsa en bok. ex. känner jag mig oälskbar så kan jag med en självhjälps bok komma till insikt att jag är älskvärd. men för att känna mig älskad måste jag uppleva det i verkliga livet... en i mitt tycke bra självhjälpsbok är "lev som du vill och inte som du lärt dig (J. Young)

 

Margaretha: Så bra med det här sista paret. Det var det första paret som hade levt väldigt länge tillsammans och var nära skilsmässa. Trodde ni hade valt bort den typen av par. Hur har paren valts ut? Har många fått provfilma? Har ni brutit med något par för att det inte fungerade? Vad hade ni för kriterier?

Ann Victorin - Producent: Inga har provfilmat men jag och en psykolog reste runt landet och träffade ett utvalt antal par som vi filmade med liten kamera, för att vi skulle få veta mer om dem, för att psykologen skulle göra sin bedömning och för att paren skulle få känna hur det var att tala om sig själva och samtidigt bli filmade. Paren fick sen välja om de ville gå vidare.

 

Atenga -49: Hur gör man när man vill ha hjälp med ett kompliserat förhållande(40-årigt äktenskap)...men maken inte tycker att det finns problem...ingen utomstående skall inblandas....det är förresten"mina problem" enl. honom

Poul Perris: finns inte motivationen från ena parten så är det ju svårt. det kan vara en öppning att fråga din partner hur det är för honom att du upplever att ni har problem...

 

Monica behm: Hej, min första fråga har ej besvarats. Har Ni censur eller är det bara vissa frågor, tex om bra program eller sänds det fler program som besvaras? Min fråga var ändå positiv. // Monica behm

Poul Perris: hej monica. nej ingen censur. det kommer väldigt många frågor, och jag försöker svara så gott det går:) pröva skicka om den...

 

natalie: Natalie: vore även intressant med en programserie med enskild terapi för en person, lite mer djuplodande. Mycket välkommet med program inom detta område. Tack så mycket!

Ann Victorin - Producent: Vad roligt att du är intresserad av ytterligare program om terapi. Enskild terapi är dock svårare att göra i tv eftersom personen då med säkerhet kommer in på relationer med personer som inte är i rummet, tredje part.


L: När en relation inte fungerar, beror det då alltid på att det finns sår från barndomen eller liknande, eller kan det bero på att man växt ifrån varandra/har olika intressen/inte längre är förälskad?

Poul Perris: hej. ja visst kan man "växa ifrån varandra" och uppleva att man inte längre har samma värderingar i livet, och därtill inte vara beredd att följa den väg ens partner valt att följa...

 

jojjo: Tack för ett bra program! Har ni funderat på att göra TV av enskilda terapisamtal istället för parterapi? :-)

Ann Victorin - Producent: Nej, det är som sagt svårare eftersom det involverar personer som inte är i rummet, föräldrar, barn, vänner. Men par går bättre!

 

natalie: Natalie: vad innebär shematerapi? Kan Du beskriva terapiformen lite är Du snäll, tack.

Poul Perris: schematerapi är en vidareutveckling av trad KBT utvecklad för långdragna problem. Man har ett större fokus på terapirelationen samt uppväxterfarenheter än många traditionella KBT modeller.

 

Fd Umebo: Älskade The Facer! o din inlevelse på scen! Saknar du inte rockkarriären?

Poul Perris: tack för den!! jag försöker att få mycket musik i mitt liv, även om det sällan är på scen numera...

 

Eva: Ja jag tycker verkligen att ni ska göra fler program.

Ann Victorin - Producent: Roligt att du tycker det, Eva. Inget bestämt än om nya program men under tiden kan du kolla på de som gått igen, på Play!

 

Åsa: ja vi vill se mer!

Ann Victorin - Producent: Gläder oss! Det betyder ju att du gillat de som sänts, tänker jag...

 

disa: när man misslyckas gång på gång hur vågar man gå vidare??

Poul Perris:  hej, ja det är en svår fråga. det kan vara värdefullt att få hjälp av någon utomstående att utröna vad det är som ligger till grund för "misslyckanden"...

 

Okänd: Har du skrivit någon egen bok?

Poul Perris: hej. jag har skrivit några kapitel i olika böcker, mest på engelska. skriver just nu på en bok som kommer ut under nästa år.

 

Ulrika P: Så duktig du är i ditt yrke! Tack för ett jättebra program! / f d klasskompis från "byn" :)

 

Sofia: Sälj avsnitten till högskolan! Vi på socionomprogrammet lär oss enormt mycket!

 

Mary: Hej! Är grymt imponerad av på det sätt du lyckas skapa kontakt med individerna och ditt genuina engagemang lyser verkligen igenom! Hjälper du även till med enskild terapi eller är det "bara" parterapi? Jag vill i framtiden utbilda mig till psykoterapeut och vill och behöver då gå i egenterapi.

Poul Perris: tack! jag bedriver terapi i olika former, par, familj, enskild, grupp... lycka till längsmed din terapeutbana!!

 

Bengt: Tack, den här programserien har räddat vårt förhållande!!!

 

L: Kan terapi någon gång bli negativt?

Poul Perris: hej. ja det kan det. terapi är mänskliga möten (inte all internet terapi), med allt det kan medföra... därtill finns olika metodik som inte alltid är den rätta för den som tar emot den...

 

Sara: Hur ska man veta om man är med "fel person" eller om det är en själv det är fel på varför relationer inte fungerar?

Poul Perris: i regel är det värdefullt att se att man har problemet gemensamt.

 

Carin: Vad kommer din bok heta? Vad kommer den handla om? Vill jättegärna läsa den!

Poul Perris: den jag skriver på är en grundbok i schematerapi för behandlare... ingen titel ännu.

 

Lisa: Tar du emot par för terapi på en mottagning?

Poul Perris: hej. jag har tyvärr ingen möjlighet till nybesök...

 

Pia: Ok,jag frågar igen vad beror konfliktsrädsla på?

Poul Perris: det kan bero på många saker. I regel finns negativ erfarenhet i bagaget vad gäller att uttrycka sina önskningar och behov. vad man konkret mötts av kan såklart variera, det kan vara allt ifrån avvisanden, tystnad, kritik, aggression...

 

Hatte: Hatte: Skulle det inte vara bra att ha terapi för föräldrar och vuxna barn?

Poul Perris: jo, det händer ofta att jag träffar föräldrar till mina klienter som i sig är vuxna.

 

ela: Hej undrar om kameran var dold under inspelningen?

Ann Victorin - Producent: Nej, absolut inga dolda kameror. Vi hade fyra kameror och tre fotografer i rummet med Poul Perris och paret. Våra par lärde lite stillsamt känna fotograferna under resans gång men under sessionerna stod fotograferna vid sidan om och störde så lite som möjligt. De blev en del av terapirummets miljö och störde inte, hävdar paren själva. Kolla intervjuer med alla par som ligger på vår webb!

 

Sommar: Hur hittar man rätt terapiform? Tänker på enskild terapi, har mycket i bagaget som jag tror jag lagt lock på....

Poul Perris: det kan vara till hjälp att gå ut på nätet och läsa om olika terapiformer och kolla vad man tror passar bäst för egen del. Även att höra med vänner som kan ha gått i terapi, vad de tyckte om sin erfarenhet i den terapi de gått.


Hasse: Hej Poul! Är själv psykolog och har sett många program och serier där man spelar terapi. Här är det äkta vara och något bättre har nog aldrig skådats. Jag tror att du med sin suveränitet faktiskt oss en trovärdighet och visar vad som är möjligt! Inte blev det smaskigt heller. Är både rörd och imponerad. Tack till er!

Poul Perris: tack!

 

anna: vilket är det enklaste sättet att bli psykoterapeut?

Poul Perris: man behöver ha ett grundyrke som exempelvis läkare, psykolog, socionom, psykiatrissk... därefter går man en grundläggande psykoterapi utb. (1.5-2 år) därefter kan man söka påbyggnadsutbildning (3 år) för att bli legitimerad psykoterapeut.

 

Charlotta: Vart kan jag hitta seriösa psykoteraputer i Stockholm? Finns det någon samlad hemsida?

Ann Victorin - Producent: www.sfkbt.se
är en sida till exempel finns säkert många andra

 

Manda: Hur håller man liv i förhållandet när förälskelsen har falnat?

Poul Perris: många är tillsammans på grund av praktiska omständigheter, utan förälskelse eller kärlek. man kan fråga sig varför man vill hålla det vid liv utan...

 

natalie: Natalie: Hur länge går man i terapi enligt shematerapi? Kan det vara flera år? Eller är det quick fix? Som jag förstått KBT så är det: Man lagar cykeln, men tar ej reda på varför........ Är det så med shematerapi också? Upplevde det ej riktigt så när Du arbetade med paren.

Poul Perris: hej. det finns inga quick fix till problem man haft som individ i många år, däremot kan man komma långt på endast några få träffar. men grundläggande förändring tar tid, viktigt är att man hamnar på en sund utvecklingsväg i livet...

 

Katarina: Vill bara säga tack! Så skönt att se ett program som vågar lyfta verkliga problem i nära relationer, men framför allt också ge hopp. Det behöver inte vara kört för att tristessen i ett äktenskap finns där ibland, skilsmässor framförs ofta så positivt i media men att få ett andra äktenskap med sin första man känns minst sagt spännande. Tack till alla er fantastiska par som ställt upp, märkligt att man känner igen sig i så många situationer. Vi har fått många bra samtal efter programmen, jag och min man. Tack!


anna: Om ett barn utsatts för kroppsaga ( smisk med ris på bar stjärt ) på grund av "olydnad", vilka spår kan detta ge i psyket och hur kan det påverka en framtida parrelation?

Poul Perris: vilka spår olika bemötanden lämnar, beror oftast på hur man upplevt situationen. upplevde du maktlöshet, kränkning, förnedring... samt hur man upplever att man klarade att hanterade det såväl då som efter på ett känslomässigt plan...

 

Ullis: Min man vägrar att se på programmen tillsammans med mig. Har du någon tanke om hur jag kan få honom till att se?

Poul Perris: kanske han är beredd att titta på svt play först i enskildhet...

 

Monica behm: Hej, ok ställer min första fråga igen Har de flesta problemen/frågeställningar att göra med barndomen? Dvs skall tänka tillbaka till hur det var som barn?

Poul Perris: nej inte nödvändigtvis de flesta... men vi påverkas ju av våra omständigheter på gott och på ont. mycket av våra grundläggande relationella förhållningssätt utvecklas i våra tidiga relaitoner under uppväxten.

 


Anna: Tack Poul! Fortsätt att inspirera till medmänsklighet och tålmodighet...

 

Kullagulla: I vissa av programmen har det varit lite svårt att förstå vad paret egentligen har för problematik...Är det vanligt att par söker terapi utan att riktigt veta vad det är som gör att relationen inte funkar?

Poul Perris: ja det är inte ovanligt att man bara har en generell känsla av att det inte fungerar utan att kunna klä det i ord...

 

Ann Victorin - Producent: Tack alla för frågor! Hoppas ni fått svar. Nu tackar vi för oss.

 

Poul Perris: Tack alla ni för visat intresse för vår programserie. tyvärr fanns inte möjlighet att hinna svara på alla många spännande frågor!!! varma hälsningar! Poul