Håkan Engman är aktiv i Lindesbergs skytteförening. Myndigheterna uppskattar att det finns 50 till 100 ton bly i marken kring skjutbanan. Foto: SVT

100 ton bly i skjutbanan

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en risk att blyet som har skjutits på Sveriges skjutbanor förorenar mark och vatten. På Munkhyttans skjutbana i Lindesberg finns uppåt 100 ton bly i marken.
– Vi är inga miljöbusar, men det finns dom som vill ha oss till det, säger Håkan Engman.

Håkan Engman från Lindesbergs skytteförening gör vant mantelrörelse på det långa geväret, siktar, och trycker av. 300 meter längre bort dundrar kulan in i skjutvallen.

– Jag har skjutit här sedan 1976, det har väl blivit en 17 – 20.000 skott i skjutvallen, säger han.

Munkhyttans skjutbana är en av Sveriges 3201 civila banor som finns i Miljöpejl. Bara på den här banan uppskattar myndigheterna att det finns mellan 50 och 100 ton bly i marken. Bly som är så giftigt att det är totalförbjudet i målarfärg. Det mesta kommer från hagelbanan, en liten bit bort. Där kan en aktiv skytt skjuta över 10.000 skott per år. 24 gram bly per skott, betyder flera hundra kilo per person.

Sedan några år är det bara stålhagel på lerduveskyttet, men de som skjuter hagel i skogen skjuter bly, och kulor från gevär och pistoler på skjutbanan innehåller fortfarande bly.

Leif Karlsson är ansvarig för banan, men han tycker myndighetens diskussion om att eventuellt sanera skjutbanan är överdriven.

– Blyet stannar i marken, det gör ingen skada när det ligger stilla, säger han.

SVT:s unika geografiska samkörning visar att det finns 138 skjutbanor i vattenskyddsområden. Av dem har bara 17 banor inventerats och riskklassats. Om blyet har lakats ut till vattnet har man alltså mycket sällan kontrollerat.

– Vi vet väldigt lite om de flesta skjutbanor, säger Eva Ekelöf, miljöinspektör i Lindesberg.

Förbud i andra länder
I Danmark är all jakt med blyhagel förbjuden. I Norge är det totalförbud för blyhagel. I Usa har man sanerat 700 skjutbanor. Men i Sverige går det långsamt.

Svenska regeringen beslutade år 2002 att blyet skulle bort från all ammunition. Men så blev det inte. Sveriges 300 000 jägare är en stark påtryckargrupp. Och med ny borgerlig regering revs förbudet upp. Jägarna vann striden, nu är blyhagel bara förbjudet i våtmarker.

SVT:s granskning visar att arbetet med att kartlägga och åtgärda gamla skjutbanor på många håll stannade upp efter det beslutet.

I Munkhyttan uppmättes blyhalter i marken kraftigt över gränsvärden redan 1993. Även prov på vattenmossa innehöll bly. Men ingenting har hänt. Miljönämnden beslutade 1997 att förbjuda bly på skjutbanan, men ändå det blev inget förbud.

– Det blev inte så, det var före min tid jag vet inte varför, förklarar Eva Ekelöf.

Det finns rapporter om att bly ofta stannar i marken och inte når vidare till grundvatten. Men andra forskare, i till exempel Finland, har hittat bly i grundvatten nära skjutbanor. Och om marken är sur och har ett tunt humuslager kan riskerna vara större. Här på skjutbanan i Lindesberg är marken extremt sur. Ph 2,9. Och precis intill finns ett naturreservat.

– Bly är väldokumenterat giftigt, jag skulle inte vilja plocka svamp eller bär i reservatet nära skjutbanan, säger Eva Ekelöf. Inte om jag vet att det finns blyhagel i marken i närheten.

Dåligt utrett
På de allra flesta skjutbanorna runt om i Sverige vet man inte ens om marken är sur – ingen har mätt. Man vet inte om något spridit sig till marken. Ingen har mätt. SVT:s kartläggning visar att drygt 80 procent aldrig har utretts.

Samtidigt vet man att det finns ganska enkla åtgärder. Man kan gräva ur skjutvallen och sila bort kulor. Man kan sprida kalk på området där man skjuter hagel för att göra marken mindre sur.

– Man talade om att kalka marken, då i samband med förbudet, men det blev inget av det heller, säger miljöinspektör Eva Ekelöf.

Länsstyrelsen har klassat den här skjutbana som högsta riskklass för förorenade platser, mycket stor risk för människa och miljö. Dels för att det ligger nära ett naturreservat, dels för att marken är så sur.

Ändå har ingen hänt på 20 år. Nu i vår, när snön har smält ska man ta nya prover, bland annat vattenprover. Först sen kommer diskussioner om man behöver sanera.

– Vi vet att det finns mycket bly, men vi vet inte om det spridit sig, säger Eva Ekelöf.

Det verkar gå långsamt?

– Nja kanske, men det går i alla fall framåt,  säger miljöinspektören.

3201 skjutbanor i Sverige
Av dem har drygt 80 procent inte utretts.

138 skjutbanor inom vattenskyddsområden
Av dem har endast 12 procent inventerats och riskklassats

Identifiering, inventering och riskklassning
Direktiven från Naturvårdsverket säger att skjutbanor där hagel används/använts ska inventeras, medan kulbanor i första hand ska identifieras. Inventeringen resulterar i en riskklassning för varje objekt.

Bly
Bly finns eller har funnits i både kulor och hagel. Bly lagras i människokroppen och kan genom blyförgiftning orsaka fosterskador, njurskador och bestående skador på det centrala nervsystemet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förorenade platser

Mer i ämnet