Lantbutikerna överlever inte på bara livsmedel

Uppdaterad
Publicerad

I dag finns det 2.000 färre livsmedelsbutiker i Sverige än det gjorde år 1996. För lanthandlarna i glesbygden är det extra svårt att gå runt, och i många fall behöver man utveckla sin verksamhet till mer än dagligvaror om man ska överleva.

Att vara lanthandlare i dag kan innebära mycket mer är att bara sälja livsmedel, i alla fall om man vill överleva på sikt. Det menar Fredrik Ebbestad på Pepparkvarnens livs i Grebo utanför Linköping. Han hyr ut släp och filmer och är ombud för systembolaget. Dessutom har han öppnat en liten pub i källaren.

Fredrik Ebbestad har också fått investeringsbidrag av staten men enbart det räcker inte för att hålla affärerna igång. Han skulle hellre se satsningar på bygden i sig, och menar att det i sin tur även påverkar försäljningen hos honom och andra lanthandlare.

Nyligen drogs flera av bussturerna till Grebo in, vilket påverkade butiken direkt.

– Vi märkte från en vecka till en annan att butikens omsättning sjönk med 15 procent, säger Fredrik Ebbestad.

Nu när Pepparkvarnens livs är den sista butiken i bygden så vill Fredrik Ebbestad trots svårigheterna inte ge upp.

– Visst skulle jag kunna ta ett nio till fem-jobb, men då skulle jag känna det som om jag svek mina kunder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#svthelasverige

Mer i ämnet