Så här ser ålderfördelningen ut i Knivsta och Lund. Hur ser det ut i din kommun?

Se hur åldern fördelar sig i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Knivsta är den kommun som har högst andel barn, studentstaden Lund har flest ungdomar. Var bor det störst andel pensionärer? Och hur ser åldersfördelningen ut i din kommun? Hitta svaren i vår interaktiva befolkningsvisualisering.

I befolkningspyramiden kan du se hur ålderfördelningen på befolkningen har sett ut och förändrats i Sveriges kommuner från 1970 fram till idag. Du kan också jämföra kommuner med varandra eller med hela landet.

Klicka här för att komma till befolkningspyramiden

Datan som ligger till grund för den här visualiseringen kommer från SCB och består av befolkningsmängd per kommun indelat i de åldersgrupper du kan se i pyramiden. Varje stapel visar hur många procent av befolkningen i den valda kommunen som tillhör en viss åldergrupp. Om man håller musen över en av staplarna kan man även se det exakta antalet personer. Vi visar data i femårsintervaller, från 1970 till 2010. Du kan växla mellan de olika åren genom att trycka på årsknapparna. Det finns även topplistor som styrs av 2010 års data, över till exempel vilken kommun som hade störst andel barn eller störst andel pensionärer.

För topplistorna har vi delat in datan i följande åldersgrupper:
Barn: 0-14 år
Ungdomar: 15-29 år
Medelålders: 30-64 år
Pensionärer: 65-100+

Morfad karta
Vi vet alla hur Sverigekartan ser ut geografiskt. Norrbottens län är störst till ytan och Stockholms län är ett av de mindre. Men hur skulle Sverige se ut om man formade om länens storlek efter hur många människor som bor där? Vi har gjort en morfad karta som visar just detta. Den fungerar bäst i webbläsare som Chrome eller Safari.

Klicka här för att komma till den morfade Sverigekartan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer