Miljöminister Lena Ek (C). Foto: SVT

Skjutbanorna ska saneras

Uppdaterad
Publicerad

Bly är giftigt och ska tas om hand. Det fastställer miljöminister Lena Ek efter SVT:s avslöjande om att skjutbanor skapar föroreningar i sitt närområde.

Efter att SVT igår berättade att man i nio fall av tio inte har utrett om de skjutbanor som ligger i vattenskyddsområden skapar blyföroreningar, kommer i dag kritiken från miljöminister Lena Ek.

– Det förvånar mig väldigt mycket faktiskt för alla vet att bly är ett väldigt farligt miljögift. Det ska åtgärdas, de besluten är redan tagna och finns i de svenska miljömålen och i den svenska miljöbalken står det hur det ska gå till, tydligt uttryckt, säger Lena Ek.

Som SVT tidigare har kunnat berätta ligger 138 av Sveriges 3200 skjutbanor i vattenskyddsområden. Att arbetet med platser som kan vara förorenade går långsamt vet vi redan, men att så få undersökningar gjorts i vattenskyddsområden tycker alltså vår miljöminister är förvånande.

På Naturvårdsverket, som har det övergripande ansvaret för skjutbanorna och andra platser som kan vara förorenade, menar generaldirektören Maria Ågren att det är en prioriteringsfråga.

– Vi har prioriterat andra saker som har varit mer angelägna än dem, säger hon.

Men miljöministern håller inte med.

– Vi måste kunna tänka på flera saker samtidigt när det gäller miljöproblem och det gäller alla myndigheter och länsstyrelser.

Kritik från flera håll
Samtidigt har regeringen också fått kritik, för minskade anslag till miljösaneringar. Och kommunchefer som SVT har talat med kritiserar länsstyrelser och Naturvårdsverket för att bidragsproceccen tar så lång tid. I vissa kommuner ligger arbetet med förorenade områden på is. Miljöchefen i Flen säger till exempel till SVT att arbetet med förorenade områden är ”nedprioriterat” och att man egentligen inte jobbar med det alls.

Men Lena Ek menar att det finns en tydlig ansvarsfördelning.

– Det ansvaret ska man ta. Det handlar om den som driver verksamheten, det handlar om kommunerna som har tillsyn och länsstyrelserna som ska se till att det inte finns några glapp i systemet. De besluten finns redan, och se ska följas.

Samtidigt som Lena Ek slår fast att blyet på skjutbanorna ska samlas ihop och hanteras enligt de regler som gäller, så verkar skyttarna själva inte vilja vara med och städa upp. ”Det ligger bra där det ligger” fick vi höra av jägaren Leif Karlsson i gårdagens inslag. Men Lena Ek är tydlig:

– Så är det inte. Bly är ett väldigt farligt miljögift.


Vill du titta närmare på skjutbanorna eller andra platser som kan vara förorenade i Sverige, gå in på Miljöpejl.

För att se alla skjutbanor som länsstyrelserna har gett de två högsta riskklasserna, gå till vår karta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förorenade platser

Mer i ämnet