Hjälp oss kartlägga de förorenade platserna

Uppdaterad
Publicerad

På Miljöpejl kan du själv utforska alla de platser i Sverige som kan vara förorenade. Vi har sammanställt information från länsstyrelserna och byggt en interaktiv tjänst där du själv kan klicka dig fram och se hur många potentiellt förorenade platser det finns där du bor.

Här hittar du Miljöpejl!

Genom arbetet med databasen har vi bland annat hittat en badplats där det finns arsenik i sanden, en sjö där fisken är full av kvicksilver, åkrar och stadsparker som har besprutats med farliga bekämpningsämnen och förskolor som ligger väldigt nära förorenad jord.

20.000 riskklassade platser
Sammanlagt kan man titta på över 80 000 objekt som länsstyrelserna har identifierat som platser där det kan finnas föroreningar på grund av gamla verksamheter och företag. Det kan vara allt från gamla gruvor och kemtvättar till sågverk och glasbruk. Beroende på vilken bransch verksamheten tillhört så har man satt en första, övergripande riskklass. De objekt som är i branschklass ett eller två (de med högst risk) har man sedan gått vidare med och gjort en inventering. Det är ett pågående arbete och långt ifrån alla objekt är inventerade, i dagsläget är det drygt 20 000 platser som har fått en egen riskklass som är specifik för just den verksamheten. Det är främst objekt med riskklass ett (Mycket stor risk) och två (Stor risk) som man arbetar vidare med och gör undersökningar i mark och vatten.

Närmare 1.000 objekt har klassats som Mycket stor risk, vilket innebär att risken för att det finns föroreningar som kan skada människa eller miljö är mycket stor.

Viktig information görs tillgänglig
Genom lanseringen av Miljöpejl tillgängliggör vi den offentliga data som länsstyrelsen har, och genom det försöker vi sätta ljuset på hur myndigheterna arbetar med förorenade områden. Görs det tillräckligt mycket, tillräckligt snabbt? Samtidigt tycker vi det är viktigt att uppmärksamma de områden som faktiskt är förorenade, det kan ibland vara en lång process för länsstyrelsen eller kommunen att ens få upp en varnande skylt vid till exempel en sjö som inte är lämpad för bad.

På Miljöpejl kan du själv söka dig igenom databasen, till exempel via geografi eller riskklass. Du kan också se vilka objekt som din länsstyrelse har satt på sin tio-i-topp-lista över de områden som har högst prioritet under året. Med hjälp av kartvyn kan du se var i din kommun området ligger, och genom länsstyrelsens egna anteckningar kan du i många fall se vilken typ av föroreningar som kan förekomma på platsen.

Hjälp oss kartlägga
Nu vill vi ha din hjälp med att kartlägga de förorenade områden i Sverige. Kanske vet du mer om någon av de platser som vi visar på Miljöpejl, till exempel vilka gifter som hanterats där eller hur myndigheternas arbete med platsen sett ut? Kanske är det till och med så att du vet att en plats som har fått en låg riskklass i själva verket är starkt förorenad och direkt farlig?

Gå in på Miljöpejl och titta hur det ser ut där du bor, och glöm inte tipsa oss så att vi tillsammans kan kartlägga arbetet med de förorenade platserna i Sverige.

Har du information om hur giftiga ämnen hanterats på en viss plats? Saknas det någon någon förorenad plats i databasen? Eller har du synpunkter på hur arbetet med utredning eller sanering går till? Hjälp oss granska hur myndigheter, företag och politiker hanterar de förorenade platserna i Sverige. OBS: Du kan vara helt anonym.

Tipsa Pejl om förorenade platser

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förorenade platser

Mer i ämnet