Tärnsjön i norra Uppland kan vara en av Sveriges värst förgiftade sjöar. Foto: SVT

Tärnsjön – en av våra värst förgiftade sjöar

Publicerad

Tärnsjön i norra Uppland kan vara en av Sveriges värst förgiftade sjöar. Här har garverier garvat läder under 130 års tid och länsstyrelsen uppskattar att det ligger 60 ton krom i sjön.

Miljöpejl: Här kan du se hur det ser ut där du bor.

Tärnsjön är en av Sveriges minsta sjöar – men kanske en av Sveriges värsta tickande miljöbomber.

Dagens garveriverksamhet är helt kromfri och ekologisk. Men så har det inte alltid varit. Under 130 års tid har gamla föroreningar samlats i sjön. Hela 60 ton krom har runnit ut i sjön från den gamla fabriken. Ett enda gram krom kan förorena 20 000 liter vatten. Men saneringen dröjer då utredningarna hos länsstyrelsen tar långt tid.

Axel Bodén som är VD på garveriet poängterar att verksamheten ser helt annorlunda ut idag.

– Vi kan inte ta ansvar för att de gjorde efter de reglerna och de förutsättningarna som var lagliga då. Idag garvar vi utan krom, det är vår affärsidé och det är därför vi fortfarande finns kvar.

Nedlagda industrier

I Sverige pågår ett enormt arbete med att kartlägga platser som skulle kunna vara tickande miljöbomber. Länsstyrelserna har identifierat 80 000 platser som skulle kunna vara förorenade. De värsta får riskklass 1 och 2, vilket är hela 7000 platser. Det finns sjöar med så mycket gifter så att miljöhandläggare aldrig skulle bada där, eller äta fisken. 

I Uppsala kan man finna många typiska nedlagda verksamheter där risken är stor för föroreningar. Det kan röra sig om gamla plantskolor och parker där man använt DDT och andra bekämpningsmedel som idag är förbjudna eller deponier där man misstänker höga halter av arsenik och kvicksilver.

Eller så rör det sig om platser som Tärnsjön där gamla nedlagda industrier har legat och där gifter och tungmetaller har släppts ut i naturen. Men trots att man vet att sjön innehåller 60 ton krom dröjer saneringen.

Få har sanerats

Trots att många av de här platserna har varit kända i i fem, tio eller till och med 25 år har man bara påbörjat saneringar eller åtgärder i några få procent. SVT Pejls genomgång av länsstyrelsens databas visar också att av platserna i den högsta riskklassen, Mycket stor risk, är nio av tio fortfarande bara under utredning.

Utredningarna pågår överallt i landet, för att ta reda på exakt var och hur mycket föroreningar som finns. Men det tar långt tid att utreda färdigt och komma fram till själva saneringen av en plats. På många platser ligger gifter fortfarande kvar.

– Det kan ta några år innan undersökningarna är färdiga. Det här arbetet tar ganska lång tid. Men det är också viktigt att det får ta tid, så att vi lägger de resurser vi har på rätt ställe och att vi kan göra rätt åtgärder, säger Ida Lindén som är handläggare av sådana här ärenden på länsstyrelsen i Uppsala.

Medverkande i inslaget:

Agneta och Dick Ingvar Pettersson, garveriarbetare
Axel Bodén, VD på Tärnsjö Garveri
Ida Lindén, handläggare Länsstyrelsen Uppsala
Reporter: Johan Zachrisson Winberg
Research: Linnea Heppling

Vi behöver din hjälp!

Visa

Har du information om hur giftiga ämnen hanterats på en viss plats? Saknas det någon förorenad plats i databasen? Eller har du synpunkter på hur arbetet med utredning eller sanering går till? Hjälp oss granska hur myndigheter, företag och politiker hanterar de förorenade platserna i Sverige. OBS: Du kan vara helt anonym.

Tipsa Pejl om förorenade platser

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förorenade platser

Mer i ämnet