Platser med riskklass 1 som ligger inom ett vattenskyddsområde. Klicka på länken i texten för att komma till kartan. Foto: Karta från Google Maps

Förorenat grundvatten på minst 51 platser

Uppdaterad
Publicerad

Det finns 86 platser i Sverige med mycket stor risk att vara förorenade som ligger inom ett vattenskyddsområde. SVT Pejl kan efter en genomgång av dessa konstatera att minst 51 av dessa finns i områden som har föroreningar i grundvatten.

Kolla in vår interaktiva karta för att se var platserna ligger.

I Lövstavik i Uppland finns det höga halter arsenik i marken, men de badande på den populära badplatsen får inget veta. I Enköping har man hittat oroväckande halter gamla lösningmedel i vattnet och i centrala Uppsala finns det misstankar om DDT i marken där det finns en nyanlagd lekplats. Dessa är några av de platser där det kan finnas dolda gifter, visar SVT:s unika kartläggning.

Vi har samkört vattenskyddsområdena med databasen över potentiellt förorenade områden. I 86 fall ligger platser med riskklass 1 – mycket stor risk – inom ett så kallat vattenskyddsområde. Vi har begärt ut dokument som rör dessa objekt och har kunnat konstatera att man hittat föroreningar i grundvattnet i 51 av fallen. De objekten är färgade röda på kartan. På 29 av platserna har man enligt databasen och de dokument som vi begärt ut fortfarande inte tagit prover på grundvattnet och därför vet man inte om föroreningar finns. De platserna är markerade i gult på kartan. På endast tre platser, färgade blåa på kartan, har man tagit prover utan att hitta föroreningar i vattnet.

Att ett område är rött på kartan innebär inte per automatik att dricksvattnet i det området inte är bra att dricka eller att det är farligt att bada i sjöarna. Vår genomgång visar bara att man har funnit föroreningar i vattnet, inte att de är över de riktvärden som finns för till exempel dricksvatten.

Så gjorde vi
I databasen som vi har begärt ut från länsstyrelserna finns uppgifter om geografisk plats för alla objekt. Platserna anges som en punkt med hjälp av koordinater, trots att det naturligtvis finns objekt där de misstänkta föroreningarna finns i ett geografiskt område snarare än en enda punkt. Det är länsstyrelsen som har angett den punkt som får representera området.

Vi har också ett datamaterial över vattenskyddsområden, där vattenskyddsområdet beskrivs som en geografisk yta. Med hjälp av flera olika så kallade GIS-verktyg (geografiska informationssystem) har vi gjort en geografisk samkörning där vi räknat ut om objekten i databasen ligger inom ett vattenskyddsområde eller inte.

Vattenskyddsområden

Visa

Ett vattenskyddsområde är är geografiskt område som länsstyrelse eller kommun har inrättat för att skydda vattentäkter. En vattentäkt är en naturlig sötvattenförekomst som utnyttjas till vattenförsörjning, till exempel till vårt dricksvatten. I vattenskyddsområdena ligger både vattentäkter som används till vattenförsörjning idag, och vattentäkter som är reserver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förorenade platser

Mer i ämnet