Frågor och svar om SVT:s hyrestest

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har som en del av satsningen #bostadsökes gjort ett test där våra besökare genom att svara på några enkla frågor om boendet de hyr kan jämföra sig med andra. Här hittar du frågor och svar om detta test.

Varför har ni gjort Hyrestestet?

Hyrestestet är egentligen inte så mycket av ett test, som ett sätt att jämföra sig med andra.
Hyresmarknaden innehåller många olika delar och påverkar många människor i vårt land. Alla har inte råd, eller vill inte, köpa sin bostad. Vi vill sätta ljus på hur situationen ser ut för dem som hyr sitt boende.

I många delar av landet är förstahandskontrakt en bristvara och folk hyr i andra hand eller bor som inneboende hos någon annan. Med vårt hyrestest vill vi låta dig som hyr ditt boende jämföra dig med andra i liknande situation. Betalar du mer för dina kvadratmeter än vad andra i närheten gör? Om du är inneboende kan du jämföra dig med andra som också hyr en del av någon annans hem. Om du hyr en hel lägenhet kan du jämföra dig med både de som hyr en lägenhet i andra hand och de som har ett förstahandskontrakt. Ju fler som fyller i vårt formulär desto större blir underlaget som vi jämför med.

Vi vill också ha in era berättelser om hur det är att hyra sin bostad. Hur känns det att hyra någon annans hem och kanske vara tvungen att flytta runt från bostad till bostad för att det är svårt att hitta något eget? Hyr du kanske av någon som beter sig illa, eller som brutit mot ert kontrakt? Berätta om alla era erfarenheter för oss, så ska vi berätta för resten av Sverige.

Vad får jag veta om jag fyller i formuläret?

Du får veta hur mycket du betalar per kvadratmeter du hyr och hur mycket du betalar i förhållande till andra i närheten av dig. Ju fler som svarar i din kommun, desto mer data kan vi jämföra dina förhållanden med. Bor du i en storstad får du även jämförelser på stadsdelsnivå. Förutom dina egna jämförelser får du också se fördelningen av hur många som hyr i första- och andra hand och de som hyr rum – och hur mycket de betalar. En rankning av ditt område visas också, bor du i den kommun som har billigast snitthyra? Eller kanske den som har dyrast?

Varför får inte personer som bor i bostadsrätt eller hus svara?

Vår granskning riktar sig främst till personer som antingen är inneboende eller hyr i andra hand. Samtidigt vill vi kunna jämföra det man betalar för ett andrahandskontrakt med hur mycket de som bor i första hand betalar för att kunna visa på skillnader. Att betala för en bostadsrätt eller för ett hus kan inte anses vara samma sak som att hyra, det går alltså inte att jämföra i vårt test.

Varför ska man inte räkna med kök och badrum om man är inneboende?

Vi bestämde oss för att endast räkna kostnaden per kvadratmeter på det utrymme som är ens egna, eftersom det är jämförbart med andra som är inneboende rakt av. Det minskar risken för att vissa personer räknar med t.ex. ett halvt vardagsrum eller toalett, medan andra inte gör det. Däremot gör det att vi inte jämför inneboende med de som hyr en hel lägenhet (i första eller andra hand). De jämförs bara med varandra.

Varför visar ni kostnad per kvadratmeter?

Vi tycker att kostnad per kvadratmeter är det som är lämpligast att jämföra. Att jämföra en tvåa med en annan tvåa kan bli missvisande om den ena lägenheten är mycket större. Och när det gäller inneboende så är den privata ytans kvadratmeter det som blir jämförbart för alla. Det blir för stort risk att personer fyller i på olika sätt om vi till exempel skulle vilja ha kvadratmeter i ens eget rum plus halva vardagsrummet och halva badrummet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer