Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Frågor och svar om SVT:s bredbandstest

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har som en del av satsningen #ettsverige gjort ett bredbandstest där besökarna på vår sajt genom att svara på några enkla frågor kan se hur prisvärt deras bredband är. Här hittar du frågor och svar om detta test.

Varför har ni gjort detta test?
Tillgång till bredband av hög kvalité är en väldigt viktig fråga för en majoritet av invånarna i Sverige. Användningen av internet har blivit en självklar del av livet och många samhällstjänster och en stor del av mediekonsumtionen sker idag på nätet. Tack vare den stora utbyggnaden av det mobila 4G-nätet har en stor del av befolkningen redan idag tillgång till bredband vad det gäller geografisk täckning. Dock varierar kostnaden för användandet av bredband väldigt mycket och beroende på var i landet man bor har man olika förutsättningar att få bredband av hög kvalité.

I vårt bredbandstest sätter vi därför fokus på hur prisvärt svenskarnas bredband är genom att besökarna på svtnyheter.se får svara på 10 frågor som rör kostnaden och kvalitén på deras internetanslutning. Vi vill helt enkelt göra ett test som hjälper svenskarna att bli mer upplysta som bredbandskonsumenter och samtidigt kartlägga hur situationen ser ut över hela landet.

Vi har i detta test valt att inte räkna in den faktiska hastigheten för bredbandet. För de som vill kolla detta rekommenderar vi istället bredbandskollen.se som sedan länge har en utmärkt tjänst för detta, både vad det gäller bredband och mobilsurf.

Vad säger poängen som jag får i testet?
Vi har gjort en skala från 0-10 poäng där 0 är minst prisvärt och 10 är mest prisvärt baserat på fem stycken parametrar.

Ingen sammanräkning av detta slag säger hela sanningen, men vi har verkligen försökt att göra en så rättvis beräkning som möjligt baserat på fem variabler som vi anser har stor betydelse för hur prisvärt ett bredband är – och som dessutom är relativt enkla för alla bredbandskunder att svara på.

Det ska dock tilläggas att det ibland kan finnas goda skäl till att välja ett bredband som är mindre prisvärt, men som ändå ger stor flexibilitet (ex mobila bredband) eller väldigt höga nedladdningshastigheter (ex fiberanslutning med 500-1000 Mbits kapacitet).

Hur räknar ni ut poängen?
Alla fem parametrar ger poäng mellan 0 och 2 som sedan läggs ihop till den totala poängen. Poängen för de olika delarna redovisas sedan även dem på resultatsidan. Fördelningen av poäng kan du se i faktarutan i denna här artikel.

Vilka parametrar har ni i er sammanräkning?
Den första parametern är typ av bredband, där fast fiberanslutning är bäst och mobilt 3G eller lägre är sämst. Däremellan hittar ni kabel-tv, fasta telefonätet (ADSL/VDSL), och mobilt 4G/LTE.

Den andra parametern är hushållets månadskostnad för bredband och den tredje är anslutningskostnaden. Anslutningskostnaden är för nästan alla bredbandstyper förutom fiber mindre än 1.000 kr (ex för köp av modem), men eftersom den för egen fiber-anslutning i extremfall kan kosta upp emot 50.000 kr så är den en viktig faktor att ta hänsyn till när vi bedömmer hur prisvärt ett bredband är.

Den fjärde parametern är en schablonberäkning på kostnad per datamängd där antalet GB förbrukad data i hushållet uppskattas av de som svarar på våra frågor. Denna datamängd delar vi sedan med månadskostnaden för att få fram en ungefärlig kostnad i kronor per GB data. Den femte parametern handlar om den subjektiva upplevelsen av hur nöjd man är med bredbandets kvalité.

Hur har ni beräknat värdena för förbrukning av data?
Schablonsiffrorna för hur mycket datatrafik som går åt till olika aktiviteter – titta på video/TV, lyssna på musik/radio samt övrig aktiv användning av nätet – bygger på egna siffror där vi själva använt nätet under en timmes tid för de olika aktiviteterna och samtidigt mätt vår förbrukning av data. Till exempel har vi tittat på SVT Play, lyssnat på Spotify eller använt sociala medier en timme i sträck via en vanlig laptop och sedan sett hur mycket data som det gick åt. Detta har vi upprepat vid flera olika tillfällen, där vi använt olika typer av nät-tjänster på flera olika platser i Sverige.

Rent konkret använde vi 2 st mobila 4G abonnemang från olika operatörer och deras respektive statistikverktyg för mätningarna. Baserat på detta fick vi fram ett medelvärde på GB dataförbrukning för de olika typerna av användning.

Förutom detta kollade vi även vad liknande tjänster som t ex Telenors Surfkollen och mobilabredband.info hade för förbrukning samt kollade med teamet bakom SVT Play om vad deras normala förbrukning för en timmes tittande är och kunde se att våra uppmätta siffror jämfört med dem verkade rimliga.

Vad är skillnaden mellan de olika typerna av bredband?
Fiber är en ljusbärande tråd som ligger inne i en kabel och är speciellt byggd för överföring av stora mängder data. En sådan kabel kan dras (nedgrävd i marken) nära ditt hus eller din lägenhet så att du kan ansluta dig till den. Fiber är den av de vanliga teknikerna för bredband som idag har högst potentiell kapacitet och redan idag finns det abonnemang i stadsnät som klarar 1000 Mbits i överföring. Fiber har också den snabbaste genomsnittliga svarstiden – dvs hur snabbt signalen kopplar upp sig -  enligt Bredbandskollen som årligen mäter detta.

Att vara ansluten via kabelnätet innebär att man använder det redan existerande nätet för kabelTV. Oftast sitter anslutningen för bredband i samma dosa på väggen som där man kopplar in sin tv-kabel. Här har det på senaste åren skett en stark utveckling vad det gäller hastighet och idag finns det kabelTV-abonnemang som erbjuder 500 Mbits utlovad nedladdnings-kapacitet.

xDSL är ett samlingsnamn för Digital Subscriber Line, fritt översatt kan man säga digital abonnentanslutning via det vanliga fasta telefonnätet. I Sverige är de vanligaste namnen för detta ADSL eller VDSL. Förenklat kan man säga att man med hjälp av ett modem kopplar upp sig via ledningarna i det fasta telefonnäten för att surfa. Ju större avstånd, desto långsammare går det att surfa med xDSL. För många som inte har möjlighet till anslutning via fiber eller kabel-TV är xDSL deras enda chans till ett fast bredband. Normala hastighet för xDSL-abonnemang för idag ligger vanligtvis på 10-30 Mbits i nedladdnings-hastighet.

Mobilt bredband är när man exempelvis surfar med hjälp av ett USB-modem kopplat direkt datorn alternativt kopplar upp sig via en trådlös router som flera användare kan använda sig av. Fördelen med mobila bredband är att de är möjlig att bära med sig överallt där de kan koppla upp sig mot 4G eller 3G nätet. Hur snabbt och bra det går att surfa beror då på hur långt det är till närmaste mast eller om det finns hinder ivägen. De senaste åren har en stor utbyggnad av 4G gjort att det går att få bra täckning över stora delar av landet. Nackdelen är att kostnaden för abonnemanget är kopplad till data-förbrukningen och surfar du mycket eller vill titta på exempelvis video över nätet kan det bli väldigt dyrt jämfört med olika former av fast bredband. Vad det gäller hastighet kan 4G ofta komma upp i samma hastigheter som ADSL via fasta telefonätet.

Förutom 4G och 3G finns det mobil internetanslutning via den så kallade NMT-frekvensen. Det är i huvudsak operatören Net 1 som använder sig av denna teknik i Sverige. De erbjuder god täckning över hela landet – även på landsbygden och till sjöss – men kapaciteten vad det gäller dataöverföring i detta nät är betydligt lägre än den som kan erbjudas med 3G eller 4G. Medelhastigheten låg 2014 enligt Bredbandskollen på 2,3 Mbits för nedladdning av data.

Varför vill ni veta var och hur jag bor?
De uppgifter som vi inte använder för att räkna ut bredbandets poäng samlas in i en databas. Med hjälp av dessa bygger vi en karttjänst där alla besökare på sajten ska kunna se hur svaren ser ut baserat på var den som svarat bor. Förhoppningen är också att vi – genom att göra geografiska körningar i databasen – ska kunna se mönster och hitta nyheter i materialet. Kanske är det ett kunder med en viss typ av bredband som är mest missnöjda? Eller kanske är de som bor i bor på landsbygden som har har högst kostnader för sin internet-anslutning? De och många andra frågor hoppas vi kunna söka svar på med hjälp av er.

Kontakta oss!
Vi frågor eller synpunkter är ni välkomna att kontakta redaktionen på pejl@svt.se.

Typ av bredband:
Fiber: 2 poäng
KabelTV-nät: 1,5 poäng
Fasta telefonnätet ADSL/VDSL: 1 poäng
Mobilt 4G/LTE: 0,5 poäng
Mobilt 3G eller lägre: 0 poäng
Vet ej: 1 poäng

Månadskostnad:
150 kr eller billigare: 2 poäng
151 till 250 kr: 1,5 poäng
251 till 350 kr: 1 poäng
351 till 450 kr: 0,5 poäng
451 kr och mer: 0 poäng

Anslutningskostnad:
0 till 1000 kr: 2 poäng
1001 till 10.000 kr: 1,5 poäng
10.001 till 20.000 kr: 1 poäng
20.001 till 30.000 kr: 0,5 poäng
30.001 och mer: 0 poäng
Vet ej: 1 poäng

Förbrukningskostnad (kr/gigabyte):
1 kr eller billigare: 2 poäng
1 till 9.99 kr: 1,5 poäng
10 till 24.99 kr: 1 poäng
25 till 49.99 kr: 0,5 poäng
50 kr och mer: 0 poäng

Hur nöjd är du med kvaliteten på ditt bredband?
Mycket nöjd: 2 poäng
Ganska nöjd: 1,5 poäng
Varken nöjd eller missnöjd: 1 poäng
Ganska missnöjd: 0,5 poäng
Mycket missnöjd: 0 poäng
Ingen åsikt: 1 poäng
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer