Nu granskar vi våldet mot kvinnor

Publicerad

Veckans brott ska i samarbete med SVT Pejl titta närmare på hur polis och rättsväsendet hanterar våldet mot kvinnor. Därför ber vi nu om hjälp från er kvinnor som blivit utsatta för misshandel av en partner och som har anmält och/eller lämnat relationen.

Vi vill att ni delar med er av upplevelserna kring hur man blir bemött och behandlad av polisen, åklagare och rättsystemet i stort. Har du fått det stöd och den hjälp du behöver under processens gång? Vad hade kunnat göras bättre och vad tror du behöver förändras för att fler kvinnor ska anmäla?

Förra året gjordes över 12 400 anmälningar där kvinnor misshandlats av någon de varit i en nära relation med. Tillsammans med nästan 2 500 fall av grov kvinnofridskränkning innebär det cirka 15 000 anmälningar där kvinnor blir misshandlade av sin partner. Samtidigt vet vi att många kvinnor aldrig anmäler. Brottsförebyggande rådet uppskattar att det bara är en tredjedel av fallen som faktiskt anmäls.

Under våren 2012 hjälpte allmänheten Veckans brott och SVT Pejl att granska Miljonbrotten- den så kallade vardagsbrottsligheten. Den här säsongen granskar Veckans brott tillsammans med SVT Pejl rättsväsendets hantering av våld mot kvinnor och i samband med det ber vi nu om allmänhetens hjälp igen.

Vi vänder oss endast till kvinnor som redan har lämnat relationen som man blev misshandlad i, för att i största möjliga mån undvika att någon utsätts för eventuell fara genom en medverkan. Vi vill inte heller att kvinnor som lever med skyddad identitet deltar, av samma skäl.

Även du som är anhörig till någon som har varit drabbad, eller du som har lämnat en relation men inte anmält, kan dela med dig av dina erfarenheter. Vi välkomnar också erfarenheter från insidan av rättsystemet- du som är polis, åklagare eller på annat sätt arbetar med den här typen av fall får också gärna medverka.

Här finns webbformuläret:
https://tipsapejl.svt.se/vald-mot-kvinnor/

Tack för er hjälp!

Om våld mot kvinnor

Visa

År 2011 gjordes 12 471 anmälningar om misshandel mot kvinna inomhus i nära relation.

Misshandel i nära relation är när offret och gärningspersonen är, eller har varit gifta eller sammanboende under äktenskapsliknande förhållanden, eller har gemensamma barn utan att bo tillsammans.

År 2011 gjordes 2471 anmälningar om grov kvinnofridskränkning.

Grov kvinnofridskränkning är om en man utsätter en kvinna, som han har eller har haft en nära relation med, för upprepade kränkningar. De kränkningar som avses är exempelvis misshandel, ofredande, hemfridsbrott och sexuellt tvång.

Brottsförebyggande rådet uppskattar med hjälp av nationella trygghetsundersökningenr att bara en tredjedel av fallen anmäls.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våld mot kvinnor

Mer i ämnet