”Utmärkt kvalitet” säger ingenting om miljögifter Foto: TT/SVT Grafik

Hundratals badplatser kan vara förorenade

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra av våra största badplatser kan ha förorenat vatten. En granskning som SVT gjort visar att minst 200 badplatser ligger nära platser som pekats ut som riskområden, på grund av gamla föroreningar och miljögifter. Men ändå mäter många kommuner bara bakterier i badvattnet – inte miljögifter.

Gå direkt till SVT:s interaktiva karta över badplatser i farozonen

Svenska myndigheter informerar gärna om det rena vattnet. ”Utmärkt kvalitet” står det på skyltar vid många bad och på kommunernas och Havs- och vattenmyndighetens hemsidor. Syftet är att turister och badsugna ska kunna känna sig säkra och välja ett bad där man har kollat vattnet.

– Ja kommunerna tar prover, och då kan man känna viss tillförsikt absolut, säger Anneli Carlander på Folkhälsomyndigheten som tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten driver hemsidan Badplatsen.

Där kan man läsa deras omdöme om vattenproven. Men ”Utmärkt kvalitet” syftar bara på en sak – halten av tarmbakterier, alltså risken att bli magsjuk. Ingenting om miljögifter. Inte ens i badvatten som ligger nära kända platser för dumpade gifter behöver man mäta något annat än bakterier. I många fall vet man alltså inte om det finns till exempel tungmetaller i vattnet.

– Nej det är bara baserat på mikrobiologiska bakterier, inget annat säger Annelie Carlander. Hon vet inte om, eller i så fall vilka, andra prover som tas av andra myndigheter.

– Det kan finnas databaser men vi har inte samkört med badvatten, säger hon.

Men det har SVT Nyheter gjort.

Vi har samkört koordinater för Sveriges drygt 2.700 officiella badplatser med länsstyrelsernas register över potentiellt förorenade platser, där man samlar information om gamla föroreningar och miljögifter.

Riskklassade platser

Det visar sig att över 200 badplatser ligger inom några hundra meter från platser som fått de två högsta riskklasserna. Det betyder att platserna anses utgöra hög risk eller mycket hög risk för människors hälsa och miljön. Många är historiska synder: gamla industrier som läckt eller dumpat gifter och farligt avfall i många år. Vissa platser anses riskfyllda för att man inte vet något alls om dem än.

Men ett antal nedslag bland länsstyrelsernas dokument visar att det ofta rör sig om områden där det finns höga halter av kända och farliga miljögifter i höga koncentrationer i marker, eller bottensediment.

Vid Brunnsviksbadet i Stockholm har länsstyrelsen tagit prover i sedimenten, alltså på botten av sjön. Där finns uppmätta halter av kvicksilver, kadmium, arsenik, bly, koppar, zink, kobolt och nickel som är över gränsvärdet för känslig markanvändning. Där finns också höga halter av polycykliska kolväten, TBT och PCB.

– Jag skulle gå längre bort och bada vid en annan badplats, om det handlade om barn som kan få kallsupar, säger biokemisten Britta Hedlund, avdelningsdirektör på Naturvårdsverket.

”Troligtvis ingen fara”

Hon menar, precis som andra experter SVT Nyheter har pratat med, att det troligtvis inte är någon fara så länge gifterna ligger kvar på botten och man badar vid ytan. Men om det rörs upp av båtar eller vågor så blir läget ett annat och människor kan exponeras för gifterna. De miljötekniker och biokemister som SVT har talat med anser inte att man självklart måste varna allmänheten för de här badplatserna.

Men de tycker att man borde samordna sig med andra myndigheter och testa badvattnet för de miljögifter som man vet finns i närheten innan man går ut och säger att det håller ”Utmärkt kvalitet”.

Exempel på badplatser

Brunnsviken är bara en av många badplatser som exponeras för gamla miljögifter.

Nära Gatesjön i Laholm ligger en gammal deponi där länsstyrelsen befarar att det kan finnas avfall med hög farlighet från ett gammalt sågverk.

Vid Scaniabadplatsen i Malmö har man hittat höga halter av krom, koppar, zink och aromater och vid Nösnäsbadet i Stenungssund befarar man att småbåtshamnen och en gammal kemtvätt kan ha förorenat vattnet med bland annat tributyltenn.

Om det finns miljögifter i våra badvatten vet vi inte. Men vi vet att Havs- och vattenmyndigheternas omdömen om badvattnet inte säger något om risken att få i sig miljögifter utan bara tarmbakterier och alger. Det är allt som krävs enligt EU-direktiven.

Vet inte effekten

Många har under flera års tid badat vid dessa platser, utan att ha blivit akut förgiftade. Britta Hedlund på Naturvårdsverket menar att skillnaden är väldigt stor mellan tarmbakterier och miljögifter. Tarmbakterier kan göra dig illamående, och ge kräkningar akut, men det är sällan farligt på riktigt. Vissa av miljögifterna, som SVT har hittat uppgifter om, vet vi är cancerogena, hormonstörande och farliga för människokroppen på längre sikt.

– Normalt faller du inte ned död pladask, om du får det i dig. Men vi vet inte i dag vad hela den här soppan av miljögifter vi får i oss har för effekt på oss om tjugo år. Jag skulle försöka undvika den extra exponeringen från badvatten, säger hon.

Data över badplatser i Sverige från Folkhälsomyndigheten och från koordinater.se har samkörts med länsstyrelsernas databas över potentiellt förorenade områden, det så kallade EBH-stödet. Genom att räkna ut hur många meter det är mellan objekten i EBH-stödet och badplatserna så kunde vi ta fram alla objekt som ligger inom 500 meter från en badplats. Efter det valde vi ut alla med riskklass 1 och 2, det vill säga mycket stor respektive stor risk för människa och miljö.

Kartan visar alltså de badplatser där vi hittat potentiella föroreningskällor inom 500 meter med hög riskklass. För de badplatser som har fler än ett objekt i närheten har vi lagt till en punkt i närheten av badplatsens koordinater för att kunna visa alla potentiella föroreningskällor.

Förklaring gifter

TBT är tribultyntenn, en mycket giftig organisk förening som togs fram för bekämpning av bland annat snäckor men också användes i färger för båtar för bekämpning av påväxt. TBT är idag helt förbjudet pga sin giftighet.

PCB står för polyklorerade bifenyler som är en grupp svårnedbrytbara organiska föreningar. PCB har skadliga effekter på djur och människor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer