Skyttarna slipper ansvaret för blyet

Uppdaterad
Publicerad

– Det roligaste är att stå här och hamra på, säger han och skrattar. Leif Karlsson jagar i skogen och skjuter lerduva på skjutbanan. När lerduvan flyger iväg från ett högt torn följer han den med geväret och trycker av. Det kan bli 10-15 000 skott på ett år, säger han.

Men om det finns miljöproblem med kulor och hagel i marken så tycks skyttarna slippa ansvaret. Munkhyttans skjutbana skall utredas, för att ta reda på om det behöver göras sanering. Inför detta arbete har miljöförvaltningen gjort en ansvarsutredning.

Vem skall betala utredning och eventuell sanering?

– Kommunen, det är ju kommunens mark, säger Leif, som är banasvarig för Gyttorps sportskytteförening.

Men det är ni som skjuter.

– Ja men dom upplåter marken åt oss.

Så har myndigheterna resonerat. Kommunen äger marken, kommunen har bekostat bygget av skjutbanan. Jägarna har ett avtal om nyttjanderätt. Jägar- och skytteföreningar betalar inte ens för att vara där. De får låna skjutbanan gratis. Och som grädde på moset får skyttealliansen både investeringsbidrag och driftsbidrag till verksamheten från kommunen. 25 000 kronor förra året.

Skyttarna får bokstavligt talat betalt för att förorena marken. Men dom slipper ansvar för att göra rent efter sig.

I Sverige och i hela EU finns en huvudprincip som är att den som skitar ner skall betala för att man ställer till det. Därför finns till exempel  koldioxidskatter, bensinskatter och trängselskatter i trafiken.

Men den principen gäller inte på den här skjutbanan.

– Vi ansåg att kommunen är verksamhetsutövare, och då skall dom stå för kostnaden säger Lindesbergs miljöinspektör Eva Ekelöf.

– Och kommunen har inte haft några invändningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förorenade platser

Mer i ämnet