Sämre löneutveckling för kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten att göra karriär varierar stort mellan olika yrken. Generellt sett är den mindre för kvinnor.

Så ser lönespridningen ut i ditt yrke. Utforska själv i SVT Pejls visualisering.

Vilka möjligheter du har att höja din lön beror bland annat på hur stor lönespridning det finns inom ditt yrke. SVT Pejls visualisering visar på ett tydligt sätt hur lönespridningen varierar mellan olika yrken.

– Många kvinnodominerade yrken har en platt lönekurva. En del hämtar inte ens hem den investering de gjort i en utbildning, jämfört med de som börjat arbeta direkt efter gymnasiet, säger Lena Granqvist, doktor i nationalekonomi och biträdande samhällspolitisk chef på Saco.

Som exempel nämner hon arbetsterapeuter, där de tio procent som tjänar bäst bara tjänar 1,3 gånger så mycket som de tio procent som tjänar sämst. Andra exempel på yrken där utbildningen lönar sig dåligt är sjukgymnaster och lärare, båda kvinnodominerade yrken.

– Livslöneutvecklingen har visat sig hänga tätt samman med lönespridningen i det yrke du valt, säger Lena Granqvist.

Stora variationer
I grafen ovan ser man att förskollärare och fritidspedagoger som bäst kan höja sin lön med cirka 8 000 kronor under sitt yrkesliv. För universitets- och högskollärare är skillnaden mellan lägsta och högsta lön däremot hela 35 000 kronor.

Det går att se skillnader i lönespridning mellan jämställda och mindre jämställda branscher. Bland de yrken där kvinnor tjänar minst 15 procent mindre än män (se SVT Pejls lönevisualisering) har samtliga en stor lönespridning, förutom möjligen kontors- och läkarsekreterare.

– Möjligheten att klättra och göra karriär är mindre för kvinnor, säger Lena Granqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenskarnas inkomster

Mer i ämnet