Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Över 60.000 svar på SVT:s bredbandstest

Uppdaterad
Publicerad

Ni är fler än 60.000 personer som har gjort SVT Nyheters bredbandstest. Var femte av er har dessutom skrivit in en berättelse eller ett tips. Tillsammans med er har vi gjort över 150 nyhetsinslag, artiklar och visualiseringar som vittnar om hur bredbandet fungerar i Sverige i dag. Vår satsning på att kartlägga er upplevelse av bredbandet i Sverige närmar sig sitt slut – det här är vad vi med hjälp av er kommit fram till.

För tre veckor sedan släppte vi bredbandstestet. Ett test där du genom att svara på tio frågor får en poäng på ditt bredbands prisvärdhet. Många av er tog också vara på möjligheten att skriva några rader om hur det fungerar med just ert bredband. All denna information har vi sedan lagt ut på en karta där man kan jämföra sig med andra som bor i närheten och själv läsa människors berättelser. Dessutom har vi samlat all information i en databas – och det är den databasen som ligger till grund för alla de nyheter vi gjort.

”Om jag vill ha bra mottagning så måste jag hänga upp USB-stickan vid ett fönster riktat mot sändaren för att kunna använda datorn.” (3G eller lägre, tätort, Västerbotten)

Bland er som har svarat är det tydligt varför man är mest missnöjd. Det styrs inte så mycket av geografi eller operatör utan den största och viktigaste faktorn är vilken typ av bredband man har – ibland finns bara ett alternativ att tillgå. Ni som har 3G eller lägre och ADSL är mest missnöjda. Det mobila 3G har väldigt dålig täckning på många platser i landet, främst landsbygd, och hur bra ADSL fungerar handlar mycket om hur långt ifrån stationen man bor.

”Vi betalar för 30, men får aldrig mer än 15. Köper man 30 kg kött i affären skulle ingen acceptera att bara få 15 kg med sig hem.” (ADSL, tätort, Kronoberg)

ADSL, alltså bredband via det fasta telefonnätet, skapar mer problem ju längre bort från stationen man bor. Många berättar att de sällan eller aldrig kommer upp i den hastighet de betalar för. Ett abonnemang på 12-24 mbit/s som i realiteten aldrig kommer upp i mer än 4 gör många arga och skapar känslan av att man blivit lurad.

Många av er som har ADSL är visserligen besvikna på hastigheten, men några är samtidigt nöjda med att ni i alla fall har ett fast bredband. Därför har vi också fått flera berättelser om rädslan att tappa kontakten med omvärlden helt nu när ADSL stängs ner på flera platser i landet. Det enda alternativet blir då mobilt bredband, vilket många av er är missnöjda med.

”Om du klickar fram en annons med bild så hinner du duscha och laga mat innan den är framme.”(4G, storstad, Västra Götaland)

Bredband via kabel-tv och 4G är fler nöjda med, även om det mobila 4G nätet också har problem och ofta blir långsamt när många surfar samtidigt. Många har också problem med att data-mängden man får använda tar slut på 4G-abonnemangen vilket kan bli en dyr historia när man måste fylla på potten.

”Fastän jag är en tant så älskar jag att surfa. Bättre uppkoppling än jag har det kan man nog inte ha.” (fiber, tätort, Västra Götaland)

33 procent av er som svarat anger att ni har fiber – och det är också ni som är allra mest nöjda. Trots att det för många är och har varit kostsamt och inneburit mycket eget arbete att få fiber, så är det den typen av bredband som verkar fungera bäst och till störst del lever upp till era förväntningar. Kikar man på hur nöjda ni är uppdelat på län så syns fiberns men också kabel-tv:s påverkan även där. På Gotland, i Stockholm och i Västerbotten är störst andel av er nöjda. På Gotland och i Västerbotten är fiberutbyggnaden stor och i Stockholm finns både fiber indraget till många lägenhetshus, samtidigt som kabel-tv är utbrett.

I Jämtland har störst andel svarat att de är missnöjda. Tittar man på vilken typ av bredband ni angett att ni har så får man förklaringen – hälften har 3G eller ADSL. Det finns självklart en del runt om i Sverige som är nöjda med sitt ADSL och 3G också. Ser man till alla typer av bredband så är faktiskt majoriteten av er 60.000 som svarat, runt 60 procent, nöjda med ert bredband.

”Fantastiskt engagemang av projektledare och byalag mm gjorde detta möjligt. Anslutningskostnaden (25.000 kr) borde dock vara lägre så att alla har råd att gå med.” (fiber, landsbygd, Östergötland)

Att få fiber indraget till sitt hus kan vara väldigt dyrt – men också nästan gratis. De anslutningskostnader ni angivit i testet går från under 1.000 kr upp till hela 100.000 kr. Vid en närmare titt på er som betalat mer än 1.000 kr i anslutningskostnad kan man se tydliga regionala skillnader. I vissa län ligger medelkostnaden på under 10.000 kr, i andra sidan av skalan har vi län där medelkostnaden ligger på dryga 17.000 kr. Hur mycket stöd man får av kommun och landsting varierar och påverkar förutsättningarna. Många på landsbygden har möjlighet att söka bidrag som hjälper till med en del av kostnaden – men då kräver det allt som oftast att ni startar ett byalag och lägger ner mycket ideellt arbete själva, vilket ni också har gjort. Ibland skapar fibern osämja i bygderna, när inte alla vill vara med men företagen kräver att en viss procent av hushållen ska ansluta sig – annars blir det inte lönsamt.

”Vår bostadsrättsförening har fixat bredband till oss. Hastighet 100/100. Helt otroligt lyxigt!” (fiber, storstad, Stockholms län

Mer än hälften av er som betalat mindre än 1.000 kr i anslutningsavgift bor i storstadsområden. Där det bor fler folk är företagen mer benägna att själva koppla in fiber, flera av er berättar också om att bostadsrättsföreningen eller hyresvärden har betalat inkoppling och i många fall ingår till och med månadskostnaden för bredbandet i hyran. Men om man tror att det bara är folk på landsbygden som har problem med att få fiber eller fungerande bredband överlag så tror man fel. Utanför städer, både storstäder och mindre, är täckning och hastighet ofta dålig och fiber är önskvärt. Men utan rätten att söka bidrag för att täcka en del av kostnaderna kan det bli väldigt dyrt.

Tack för allt engagemang

Tack vare er har vi kunnat belysa och kartlägga en fråga som berör – och upprör – människor i hela Sverige. Vi har kunnat visa att alla inte har samma möjligheter och förutsättningar och vi har lyft era röster och berättelser efter bästa förmåga. Ert engagemang har varit över all förväntan och det samspel och den kommunikation vi har upprättat med många av er hoppas vi ska leva vidare i många projekt framöver. Vi är alla #ettsverige.

Vill du veta hur prisvärt ditt bredband är? Svara på några enkla frågor om ditt bredband och hjälp oss kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Testet hittar du här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet