Svenskarnas viktigaste frågor inom miljö

Om undersökningen – vad är den viktigaste frågan inom miljö?

Publicerad

Utsläpp, global uppvärmning och förnyelsebara energikällor – det är de viktigaste frågorna inom miljö enligt svenska folket. Här kan du läsa mer om hur undersökningen gjordes.

Gå till visualiseringen av undersökningen

Undersökningen är en webbenkät som har gått ut till slumpmässigt utvalda personer, och sammanlagt har 1004 personer svarat på någon del av enkäten. Av dem valde 846 stycken att svara på vilken som är den viktigaste frågan inom miljö. 48 % av de som tillfrågades deltog i undersökningen.

De som valt att svara har i fritext skrivit vilken som är den viktigaste frågan inom miljön. SVT har sedan kodat svaren för att vi ska kunna redovisa dem. Fritextsvaren har taggats med till exempel Global_uppvärmning eller Föroreningar, beroende på vad som går att utläsa ur svaret. Varje fritextsvar kan få tre olika taggar, beroende på hur många ämnen som skrivits. Till exempel så taggas svaret ”utsläpp och den globala uppvärmningen” både med Utsläpp och Global_uppvärmning.

Det innebär att en person i undersökningen kan ha bidragit till mer än ett antal svar i redovisningen, som i exemplet ovan. Antalet svar vi redovisar är alltså inte antalet personer, utan antalet utav just den taggningen. För miljö finns 1023 upptaggade svar (från de 846 personer som svarat).

I Global uppvärmning ingår även svar som Växthuseffekten och Växthusgaser. För att se precis hur taggningen har gjorts kan du titta på hela undersökningen i tabellformat. Att Bättre kollektivtrafik är en av de viktigaste frågorna kan delvis bero på att SVT och andra medier under undersökningsperioden gjort mycket nyheter om just kollektivtrafik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer