Om väljarbarometern

Uppdaterad
Publicerad

Väljarbarometern är en undersökning som mäter vad väljarna skulle rösta på om det vore val i dag. Den ger en bild av hur stödet för partierna ser ut månad för månad.

En gång i månaden får SVT Nyheter siffror från en ny väljarundersökning som Novus har genomfört. Svaren är anonyma. SVT Nyheter får inte tillgång till grundmaterialet utan bearbetad statistik som visar stödet per parti och en del nedbrytningar som kön, ålder, region osv.

Representativt resultat
För att kunna få ett resultat som är representativt för Sveriges befolkning så grundar sig Väljarbarometern på minst 5.000 slumpmässigt utvalda svenskar som är röstberättigade. Av de tillfrågade är det inte alla som vet vilket parti de skulle rösta på. Så antalet intervjuer som är med som underlag för graferna varierar lite från undersökningen till undersökning. Den stora majoritetet av intervjuerna är gjorda via telefon men det kan också kompletteras via SMS, e-post och post.

Felmarginal
Tittar man på linjediagrammet över partiernas stöd från 2007 och framåt så är den genomsnittliga felmarginalen ungefär 1.5% Felmarginalen påverkas bland annat av hur många intervjuer som gjorts.

Konfidensgrad
Väljarbarometern har en så kallad konfidensgrad på 95%. Det betyder att skulle man göra 100 likadana undersökningar så skulle 95 av dem komma fram till samma sak som den här undersökningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer