Det här är Valu

Uppdaterad
Publicerad

8 268 väljare vid 95 vallokaler och 40 förtida röstningslokaler svarade på enkäten om hur de hade röstat i EU-valet. Nu kan du läsa hela rapporten från SVT:s vallokalundersökning.

I samma stund som vallokalerna stänger kan SVT presentera SVT de första resultaten från sin vallokalsundersökning, Valu. Svaren brukar ge en god indikation på hur valet har gått.

Valu har sedan 1991 genomfört intervjuer med väljare utanför vallokaler vid riksdagsval, EU-val och folkomröstningar.

Huvudsyftet är att ge analysunderlag för valkvällen och eftervalsdebatten. Vallokalsundersökningen kan både ge en tidig prognos för hur valet kan gå och en bild av hur och varför väljarna röstat som de gjort. Resultaten analyseras i SVT:s valvaka och på svt.se samtidigt som rösterna räknas.

En vallokalsundersökning innebär i korthet att utvalda väljare får besvara en enkät på 35-40 frågor utanför röstningslokaler över hela landet.

Bakom Valu står Sören Holmberg, professor vid statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet, Per Näsman, forskningsingenjör KTH och Torbjörn Gustafsson, SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valu

Mer i ämnet