Så gjorde vi granskningen

Uppdaterad
Publicerad

Vi frågade de 50 största kommunerna i Sverige vilka före detta kommunpolitiker som fått visstidspension eller avgångsersättning utbetald i september 2012 (månadsbelopp) och 2011 (totalt hela året), samt hur länge ersättningen teoretiskt kan betalas ut. Alla belopp är före skatt och efter samordning med eventuella inkomster. Alla kommuner har lämnat uppgifter till oss.

Sammanlagt blev det 198 fd politiker som antingen hade fått ersättning under september månad, eller fått pension eller avgångsersättning under 2011. De flesta har fått både och.

Vi tog sedan den listan och valde bort de som fått mindre än 5000 kronor utbetalt i september 2012. De 115 som fanns kvar har vi valt att visa på en karta – det går att klicka på den kommun det gäller och då visas en tabell över politikerna som fått ersättning, hur gamla de är och hur mycket pengar de fått.

Tabellen skapade vi genom att lägga in html-kod i en kolumn i ett google-dokument, och sedan använda Google Fusion Tables för att visa tabellerna på en karta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar politikers pensioner

Mer i ämnet