Foto: SVT

Så mycket har temperaturen ökat

Publicerad

Det har blivit varmare i Sverige under de senaste årtiondena. Det har SMHI konstaterat tidigare. Men nu kan SVT med hjälp av 50 års väderdata visa hur temperaturhöjningen ser ut på närmare 40 olika platser över hela landet.

Här finns grafiken som visar temperaturförändringarna.

Det är SVT-meteorologen Åsa Rasmussen som tillsammans med Pejl-redaktionen har gjort analyser och interaktiv grafik av 50 års väderdata från SMHI. Mätningarna är gjorda under perioden 1961 till 2011 och för första gången kan man nu enkelt se hur temperaturen förändrats under den här tiden på 37 olika orter i landet. Att det blev just de här orterna beror på att deras data var de med de längsta mätserierna och den mest tillförlitlig datan.

-SMHI har lagt ut data på årsmedeltemperaturerna och då ville vi se vad man kunde få ut av dem, säger Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT. Det är en ganska lång tidsperiod och det är väldigt svårt att få ut någonting tydligt ur en massa data om man bara kollar på ett år i taget.

Men om man istället väljer att titta på förändringarna för medeltemperaturen under hela perioden är det enkelt att både se och beräkna hur trenden de senaste 50 åren sett ut för varje enskild mätstation.

Varmast i norra Sverige
Av den interaktiva grafiken kan man se att årsmedeltemperaturen har ökat på alla de undersökta orterna. Men temperaturhöjningen är inte jämt fördelad över landet och den varierar från en grad i Karlstad och Kristianstad till två och en halv grad i Hemavan. Det är i de mellersta och norra delarna av landet som temperaturen generellt ökat mest under den gångna 50-årsperioden.

Samtidigt kan man inte i dag säga att de lokala temperaturökningarna på enskilda orter är direkt kopplad till de globala klimatförändringarna. Den lokala variationen mellan olika orter i landet är allt för stor. Men enligt SMHI ligger den totala temperaturökningen i landet som helhet de senaste årtiondena, helt i linje med den hur den globala utvecklingen med stigande temperaturer sett ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FN:s klimatpanel i Stockholm

Mer i ämnet