Den nya lärarutbildningen bedömdes leda till färre avhopp. Men en kartläggning SVT gjort visar att det ännu inte blivit så. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Var sjätte lärarstudent hoppar av

Publicerad

Den nya lärarutbildningen bedömdes leda till färre avhopp. Men en kartläggning SVT gjort visar att det ännu inte blivit så.

För två år sedan startade den nya lärarutbildningen som har en tydligare struktur där studenten läser specifikt för de åldersgrupper de ska undervisa. I propositionen Bäst i klassen – en ny lärarutbildning bedömde regeringen att det skulle leda till färre avhopp från utbildningen. Men hittills har det inte blivit så, visar SVT:s kartläggning.

Av de studenter som började läsa till lärare hösten 2012, hade nästan var sjätte student, 15,6 procent, slutat efter en termin. Det motsvarar ungefär 1.300 personer och är mer än 2010, sista året med den gamla lärarutbildningen. Då hoppade var åttonde student, 12,5 procent, av efter en termin enligt en undersökning från Lärarnas tidning.

Attityden till lärare måste förändras
Josefin Kärf är ordförande för Sektion Lära inom Uppsala Studentkår. Hon ser avhoppen som ett problem, eftersom det behövs fler lärare i framtiden. Det som ligger bakom tror hon är bristande motivation.

– Jag tror inte att det har att göra med betyg eller bakgrund. Du måste vara motiverad för att du ska ta dig igenom utbildningen. Om motivationen saknas så är det inte troligt att du blir kvar, säger hon.

För att fler ska vilja läsa klart till lärare måste attityden mot lärare och lärarstudenter förändras enligt Josefin Kärf. Dessutom vill hon att kvaliteten på den nya lärarutbildningen säkerställs.

– Till exempel har man minskat VFU:n, alltså praktiken, samtidigt som man inte ökat mängden metodik, alltså hur man lär ut. Det tror jag leder till att många känner att de inte blir förberedda.

– Jag tycker att det är dags att vi kräver att man utvärderar den här utbildningen på regeringsnivå, säger hon.

Så gjorde vi undersökningen

Visa

SVT kontaktade samtliga lärosäten som anordnar lärarutbildningar och begärde ut uppgifter om antalet registrerade lärarstudenter ht 2012 och antalet av dem som ej fortsatt sina studier vt 2013, samt i vilken urvalsgrupp dessa kommit in på utbildningen och vilken poäng de haft i den gruppen. Vi fick också uppgifter om avhopparnas kön, ålder och vald inriktning på lärarprogrammet.
Samtliga lärosäten kom in med de begärda uppgifterna.

Sedan begärde vi ut uppgifter från Universitets- och högskolerådet om samtliga antagna lärarstudenter ht2012, bland annat vad gäller fördelning av resultaten på högskoleprovet samt betyg.

Vi jämförde fördelningen bland avhopparna med fördelningen för samtliga. Vi jämförde även köns- och åldersfördelning.

Avhopp från andra utbildningar

Visa

Enligt en rapport från Högskoleverket i december 2011 var det för alla yrkesexamensutbildningar 10 procent som hoppat av efter en termin. Här kan du läsa rapporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus skola

Mer i ämnet