Glesbygden förlorare i skatteutjämningen

Uppdaterad
Publicerad

Storstäder överkompenserade och glesbygden underkompenserad enligt utredare.

SVT har tagit fram siffror på de 25 kommuner som tappat flest invånare sedan 1950, i snitt hälften av deras befolkning. Och färre människor ger sämre skatteunderlag vilket ger sämre ekonomi.

Åsele kommun som de senaste 60 åren har tappat 64 procent av sin befolkning har gått back tolv miljoner kronor de senaste två åren.

– Vi är glömda av det övriga Sverige och görs inget blir det besvärligt. Vi ser nedskärningar i skola, vård och äldreomsorg. Ambulansen till exempel har försvunnit och ersatts av en akutbil och servicen blir hela tiden sämre, säger Tommy Danielsson som är ordförande i kommunfullmäktige.

Robin Hoodskatten

– Det finns att en myt om att Stockholm skickar en massa pengar till gles- och landsbygdskommuner, det stämmer inte, säger Björn Sundström som varit huvudsekreterare i skatteutjämningsutredningen.

Den så kallade Robin Hoodskatten, där fattiga kommuner ska få hjälp av rika har sedan 90-talets början förändrats och enligt Björn Sundström är det glesbygden som är förlorare. Orsaken är att landsbygdkommuner fått kraftigt ökade kostnader för barnomsorg och socialtjänst.

– Storstäder och förortskommuner är överkompenserade i dag och gles- och landsbygdskommuner kraftigt underkompenserade, säger Björn Sundström till Rapport.

Den utredning han ledde resulterade i ett förslag till förbättring av skatteutjämningssystemet redan 2011. Än har inget hänt men i en promemoria från regeringen föreslås förändringar från 1:a januari 2014.

Utjämningssystemet är ett beskattningssystem som syftar till att garantera att alla kommuner och landsting får likvärdiga ekonomiska förutsättningar oavsett strukturella förhållanden. Systemet innehåller flera delar, till exempel inkomstutjämning och kostnadsutjämning. Det är kostnadsutjämningen som kritiseras från flera håll. Systemet har i vissa fall kallats för Robin Hood-skatt då tanken från början var att föra över medel från rika till fattiga kommuner.

Under ett par timmar i morse låg en annan version av den här artikeln ute på svt.se. Den artikeln var missvisande. De tv-inslag som har sänts i SVT1 och som legat ute på webben har varit korrekta, men texten innehöll felaktigheter om utfallet för Lidingö kommun. Det har nu rättats till. SVT Nyheter ber om ursäkt för de missuppfattningar som det kan ha orsakat.

Ulf Johansson, ansvarig utgivare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Glesbygden förlorare i skatteutjämning

Mer i ämnet