Foto: Google maps

Stora skillnader i unga vuxnas inkomster

Uppdaterad
Publicerad

I Perstorp har drygt en fjärdedel av de unga vuxna en inkomst under 5000 kronor efter bidrag och skatt. I Mullsjö är det bara en tiondel. Skillnaderna är stora när vi analyserar inkomstsiffror på kommunal nivå.

SVT Pejl och Rapport har i förra veckan visat hur antalet låginkomsttagare i åldersgruppen 20-34 har ökat markant de senaste fem åren för hela landet. Men hur många procent av unga vuxna är låginkomsttagare på kommunal nivå? Kartan visar hur stor andel av 20-34 åringar i varje kommun som har en inkomst på under 5000kr i månaden efter bidrag och dragen skatt.

I kartan som vi har tagit fram är varje enskild kommun färgad efter hur hög andelen låginkomsttagare är bland 20-34åringar. Rött indikerar hög andel (över 20%) och grönt indikerar låg andel (under 12%).

I vissa fall finns det andra förklaringar än att unga vuxna i kommunen saknar jobb eller liknande. I till exempel Lund kan den höga andelen låginkomsttagare till stor del förklaras genom den stora mängd studenter som bor i kommunen. I Torsby, Eda och Årjäng kan den höga andelen med låg inkomst bland annat förklaras genom att många invånare tjänar sin inkomst och taxerar i närliggande Norge. Även i Malmö finns en stor grupp unga personer som arbetar i Danmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenskarnas inkomster

Mer i ämnet