Spökbyar väntas i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Västerbotten avbefolkas fort och allra snabbast går det i Åsele. Det är den kommun som har tappat störst andel befolkning sedan 1970.

För drygt 60 år sedan bodde det 7.664 personer i Åsele. I dag är de bara 2.958. Fortsätter den utvecklingen bor det  inga människor kvar i Åsele om drygt 50 år, och siffrorna är detsamma för alla inlandskommuner i Västerbotten.

– För 50 år sedan fanns det 45 levande byar i Åsele kommun. I dag är det bara 13 kvar och det kommer att bli värre, säger Rakel Johansson från Åsele.

Flyttlassen går till städer som Umeå och Stockholm. I Åsele och andra utflyttningsorter innebär det att servicen försämras. Skolor, äldrevård och affärer läggs ner och ännu fler flyttar på grund av det.

– Vi kommer flytta till Bjurholm, närmare Umeå inom kort. Det går inte att bo kvar här om skolan försvinner säger Anders Norrman som har barn i Fredrikaskolan.

Familjerna flyr Fredrika
Aktuellt har besökt det lilla samhället Fredrika där det som mest bodde ett par tusen människor. I dag är det bara cirka 200 kvar. Nu har nedläggningen av skolan börjat och barnfamiljerna flyr bygden.

På elektromekanikföretaget Frekab tillverkar man bl a kablar och bygger apparatskåp. Det är ett av Fredrikas största företag med sina 10 anställda. Ägaren, Patrik Bergholm, som också har barn i skolan har även han bestämt sig för att flytta både företag och familj.

Det handlar om en nedåtgående spiral – ju fler som flyttar desto sämre blir skatteunderlaget, desto sämre blir ekonomin.

– I Åsele kommun har vi gått back 12 miljoner de senaste två åren, så nu måste vi  genomföra nedskärningar, säger Tommy Danielsson som är ordförande i kommunfullmäktige i Åsele.  

– Om inget görs kommer läget bli besvärligt, avslutar han.

Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V) debatterar glesbygdens framtid ikväll  i Aktuellt som börjar klockan 21.00.

Funderar du på hur befolkningens åldersstruktur ser ut i din kommun och hur den har förändrats de senaste årtiondena? Kolla in SVT Pejls interaktiva befolkningspyramid och se var det bor till exempel högst andel pensionärer eller studenter. Du kan också jämföra olika kommuner med varandra eller med hela riket.

Klicka här för att komma till befolkningspyramiden

Vi har också gjort en karta som visar hur Sverige skulle se ut om man formade om länen efter hur många människor som bor där.

Klicka här för att komma till den omformade kartan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Glesbygden förlorare i skatteutjämning

Mer i ämnet