Hajvecka i SVT

En haj.

Se och följ de häftiga djuren på nära håll i fem spännande dokumentärfilmer under veckan.

Vassa tänder, snäll haj
Sandtigerhajen ser både respektingivande och farlig ut, men faktum är att den sällan angriper människor. I den här filmen får vi följa en hona som ska släppas ut från ett akvarium. Hon förses med radiosändare och vi får följa hennes spännande resa. Hennes strapatser lär oss mycket om hajarnas årliga samling för lek när de antarkiska strömmarna gör havet extra rikt på föda. Mer om filmen här!
Världens fakta: Vassa tänder, snäll haj sänds måndag 26 oktober 18.00 i SVT2 och SVT Play.

Hajarnas ö
Vid den isolerade ön Roca Partida utanför Mexikos stillahavskust samlas stora flockar av hajar. I klippväggen tränger revhajarna ihop sig för att vila, tillsammans med både humrar och muränor i ett av världens mest populära undervattenhotell. Mer om filmen här!
Världens fakta: Hajarnas ö sänds tisdag 27 oktober 18.00 i SVT2 och SVT Play.

Vithajens hemliga fulländning
Med syfte att utforska hajens sex sinnen dissekerar två hajforskare en stor vithaj som fastnat i ett skyddsnät utanför en strand i Sydafrika. Frågorna är många om den beryktade vithajen. I programmet blottlägger forskarna Geremy Cliff och Craig O'Connell hajens inre hemligheter på ett sätt som aldrig för har visats i tv. Mer om filmen här!
Världens fakta: Vithajens hemliga fulländning sänds 28 oktober 18.00 i SVT2 och SVT Play.

Valhajen
Hajar - ordet är laddat med skräck. Men bjässen bland dem är en fredlig varelse. På Nya Guinea finns en vik där fiskare blivit vänner med valhajarna. Varifrån kommer de? Var leker de och var växer de upp? Mycket är ännu okänt kring världens största fisk. Mer om filmen här!
Världens fakta: Valhajen sänds 29 oktober 18.00 i SVT2 och SVT Play.

Kampen för hajen
Den franske filmaren Jerome Delafosse har dykt och filmat i tio år, och skildrat det marina livet i flera världsdelar. Nu lanserar han Operation Shark för att vända den katastrofala utvecklingen. Han reser runt världens alla hav för att träffa experter och filma hajar. Mer om filmen här!
Världens fakta: Kampen för hajen sänds 30 oktober 18.00 i SVT2 och SVT Play.