Olof Palme - 30 år sedan mordet

Olof Palme

På söndag är det 30 år sedan Olof Palme blev skjuten på Sveavägen i Stockholm. Det uppmärksammar vi på SVT i flera program, bland annat i dokumentären Palme.

Dokumentären Palme
För första gången medverkar hela familjen Palme i en dokumentär. De berättar om hur det var att leva med Sveriges mest kända politiker. Hur det påverkade livet. Hur hatet drabbade även barnen. Om politikern Palme berättar politiska motståndare, statsmän och partikollegor. Dokumentären Palme visas i SVT1 på söndag kl 21:00 men kan ses redan nu i SVT Play.

Olof Palme Osänt
Dessutom presenterar vi en dokumentärserie av Tom Alandh, med klipp som aldrig tidigare visats. Vi får både träffa palmevänner och hans meningsmotståndare.

– Om man har förstört ett land och förstört en ekonomi och man sen helt plötsligt dör, betyder inte det att landet repar sig omedelbart. Säger Alf Enerström, Socialdemokrat som startade en kampanj mot Palme på 70-talet. Se Olof Palme Osänt i SVT Play.

Veckans Brott
Leif GW gör en gärningsmannaprofil på Palmes mördare i Veckans brott. Han tror till att börja med att det är flera personer som är inblandade i själva gärningen. Han tror också att de har kännedom om Palmes förehavanden den där kvällen. Han ser någon form av mindre konspiration framför sig.
– Jag tror att gärningsmannen är i livet och han är mycket bra på att skjuta. Den här personen drivs av ett stort hat till Palme och det i sin tur får mig att tro att han har vapnet kvar för det har ju kolossalt symbolvärde för honom.

Se Veckans brott om Palmemordet i SVT Play.

Presskonferens
I en pressträff under torsdagen 24 februari informerade åklagarmyndigheten och polisen om hur läget ser ut idag. Palmegruppen berättar att de är intresserade av uppgifter om en man som ägde ett vapen av samma typ som användes för att skjuta statministern. Presskonferensen hittar du här i SVT Play.

Öppet arkiv
I Öppet arkiv finns ännu mer Palme. Titta på klipp där Palme medverkar och mer om palmemordet.

Snabbkoll på SVT Nyheter
Vill man istället bara få en snabbkoll på ”en av världens dyraste mordutredningar” kan man se SVT Nyheters sammanfattning av Palmemordet.

 

Se hela Palmepaketet i SVT Play.