Rederiet: Det hände sen för stjärnorna i SVT:s kultserie

Rederiet.

Efter över 300 avsnitt blev Rederiet en av SVT:s största långkörare genom tiderna. Så här blev livet efter tv-succén för skådespelarna.

Här kan du se alla avsnitt av SVT:s kultserie Rederiet. Visst minns du den klassiska signaturmelodin?

Gösta Prüzelius (Reidar Dahlén)

Skeppsredaren Reidar spelades av Gösta Prüzelius i 265 avsnitt från premiären 1992. Den folkkära skådespelaren kämpade mot cancern och avled våren 2000 i sjukdomen.

– Vi visste hur dålig han var. Men han kämpade, och jag är stolt över att jag hade en vän som aldrig gav tappt, säger Bert-Åke Varg till Aftonbladet.

Prüzelius hade en lång karriär på vita duken och samarbetade med bland andra Ingmar Bergman. Även i tv sågs han flitigt i bland annat SVT-serier som Varuhuset, Hedebyborna och Pelle Svanslös, men la också svensk röst till Disney-klassikern Pongo och de 101 dalmatinerna samt åt pantern Bagheera i Djungelboken.

Han blev 77 år gammal.

 

Gaby Stenberg (Beatrice Dahlén)

Hon debuterade redan 1936 i filmen Bombi Bitt och jag. Därefter medverkade Stenberg i över 30 filmer – framför allt på 1940- och 50-talet – och massor av tv-serier, däribland alltså Rederiet. Hon spelade också på teater och revy med bland andra Nils Poppe och medverkade i Ingmar Bergmans Glada änkan-uppsättning. Hon spelade också in flera skivor.

Rollen som Beatrice Dahlén blev hennes sista stora i tv-sammanhang.

Gaby Stenberg föddes i Tokyo 1923 men flyttade till Sverige bara året därpå. Samma höst ödelades Stenbergs tidigare hem i den japanska staden efter en jordbävning.

Hon avled i september 2011 i Stockholm och blev 88 år.

Peter Harryson (Pehr Silver)

Norrköpingssonen som spelade den elake redaren Pehr Silver i Rederiet var redan före serien etablerad på svenska film- och teaterscenen.

Under Rederiettiden inledde Harryson också en framgångsrik programledarkarriär i SVT:s Så ska det låta.

1998 blev han utsedd till ambassadör för Filipstad och 2006 medverkade han i Stjärnorna på slottet.

2009 skulle han ha medverkat i humorserien Grillad i SVT, men avsnittet plockades bort ur tablån. Anledningen ska enligt Aftonbladet ha varit att programmet var för dåligt. Harryson ville själv inte kommentera inspelningarna, men Alex Schulman som också var med vid tillfället sa så här till Aftonbladet:

– Jag tycker att det vore klokt av SVT om de lyfter det. Det viktigaste för att det ska bli bra är att den som blir grillad har självdistans – det hade inte Peter. Han satt mest och var surmulen, säger Schulman.

Per Morberg (Viggo Strieber)

På M/S Freja spelade Morberg psykopaten Viggo Strieber.

Efter Rederiet har han medverkat i flertalet Beck-filmer och i kritikerrosade Så som i himmelen. Han har också gjort sig känd som kock och var bland annat domare i TV4-showen Sveriges mästerkock.

Malin Berghagen (Paula Svensson)

På Rederiet var Berghagen Uno (Hans V. Engström) och Sivs (Kim Anderzon) dotter. Hon har också varit programledare för bland annat Det okända och är även författare och yoga-instruktör.

Nu var det länge sedan tittarna såg Berghagen i film eller tv – men skådespelaren längtar tillbaka till rampljuset.

– Häromdagen låg jag och tittade på en actionrulle med Tom Cruise och då kände jag bara att jag också vill vara Tom Cruise. Jag vill inte vara någon söt flickvän eller fru, berättade hon för Expressen tidigare i år.

 

Se också: Här finns alla avsnitt av Rederiet i SVT Play

 

Johannes Brost (Joker)

Johannes Brost, som fyller 70 år på söndagen, hade en av de kanske mest klassiska rollerna i Rederiet i form av Jokern.

I podcasten Nemo möter en vän har Brost bland annat hur karaktären Joker kom till.

– Vi hade möten och ändrade karaktären. Vi provade oss fram hur han skulle se ut, vi kammade håret hit och dit, upp och ner. Till slut kom vi fram till den tidiga Beatles-luggen. Sen hittade vi de blåa glasögonen. Då kände vi bägge två att, ”där är han”, säger Johannes Brost i podden.

Före tiden i Rederiet jobbade Brost mest på teatern och festade länge på Café Opera. Under 1980-talet hamnade han även i fängelse för narkotikainnehav.

– Det var det värsta jag varit med om, har Brost berättat i programmet Katarina Hahr möter i P1

Efter Rederiet har han haft roller i dramasuccéer som En pilgrims död, Lilyhammer och Jordskott.
På Guldbaggegalan 2011 prisades han för bästa manliga huvudroll i filmen Avalon.

Hans V Engström (Uno Kronkvist)

Som den tjuvaktiga chefen i taxfreen blev Engström en tittarfavorit som Uno.

Han hade rollen i tio års tid. Efter tv-serien medverkade han både i reklamfilm och spelade konstsamlare i Beck – Den japanska shungamålningen. Det blev också hans sista roll på vita duken.

Engström gick bort i augusti 2014. Han blev 65 år gammal.

– Vi hade väldigt trevligt när vi jobbade ihop. Han var en egensinnig skådespelare. Han var speciell och gick alltid sina egna vägar, säger Johannes Brost till Aftonbladet.

Mikael Samuelson (Rolf Dahlén)

Hade rollen som befälhavare Rolf Dahlén på färjan. Efter serien har han prisats för sina sånginsatser inom både opera och visa – och haft flertalet musikalroller. Bland annat spelade han huvudrollen i Fantomen på Operan på Oscarsteatern.
Gjorde rösten till Jafar i Disney-filmen Aladdin.

Lena Strömdahl (Yvonne Dahlén)

Rollen i Rederiet är troligen Lena Strömdahls mest kända.
På senare tid har skådespelaren setts i bland andra Wallander – Afrikanen, Kommissionen och i filmen The Girl with the Dragon Tattoo med bland andra Bond-stjärnan Daniel Craig.

Ola Forssmed (Micki)

Spelade Micki Sandell som jobbade i skönhetssalongen ombord på båten. Efter Rederiet har vi sett Forssmed i film och tv, bland annat Göta kanal 2 och Jönssonligan spelar högt. Han är också en del i humorgruppen REA.

För tidningen Mitt i Täby har han berättat om åren efter Rederiet – och kopplingen till sin tidigare rollfigur på färjen.

– Det stör mig inte alls. Rederiet var en förutsättning för allt jag har gjort senare i livet. Jag vet att några av mina kollegor från den tiden tyckte att det var svårt att hitta nya roller efter Rederiet, men man får väl leta lite, sa Forssmed.

Suzanne Reuter (Renate Dahlén)

Hon är en av landets mest folkkära skådespelare och efter Rederiet – och rollen som redardottern Renate – kom bland annat filmklassiker som Drömkåken, Yrrol och Tomten är far till alla barnen. Alla med Reuter i tongivande roller.

Hon är även en del av det så kallade Lorry-gänget – med humorstjärnor som Peter Dalle, Johan Ulveson och Ulla Skoog.

Dessutom har hon vunnit flera priser för sitt skådespeleri – som Guldmasken tre gånger och Guldbaggen (bästa kvinnliga huvudroll i Yrrol).

Se Lorry i SVT Play

I TV4:s Hellenius Hörna har Reuter berättat om livet efter Rederiet – och valet att leva ensam.

– Jag har ju tre söner och två av dem har ju barnbarn. Jag har en hund, jag har tre-fyra katter, jag har en häst och jag har jättetrevliga grannar. Vad fan ska jag med en karl till, säger hon i programmet där hon också pratade om alkoholproblemen hon tidigare haft – och hur hon insåg att hon behövde hjälp för att handskas med det.

– Jag gick till Maria Beroende en tidig morgon när jag var bakis, och så sa jag till dem att ”det här kommer inte gå längre. Jag kan inte dricka mer därför att jag är antagligen alkoholist”. Och så gick jag till en alkoholterapeut där som var väldigt bra, säger hon till David Hellenius.

Under 2017 är Reuter aktuell i kommande SVT-serien Vår tid är nu.

Mikael Persbrandt (Ola Simonsson)

Minns du Persbrandt som fotografen Ola i Rederiet? En mystisk figur som kunde betraktas som ganska hal av omgivningen. Karaktären satte sedan eld på båten Freja.

Efter rollen i Rederiet har Persbrandt fått en karriär som en av landets mest framgångsrika skådespelare i filmer som Beck och Mig äger ingen.

Han har även gjort succé i imitationen till Christopher Walkens dans i SVT:s Kobra.
Dubbelt Guldbaggebelönad för bästa manliga huvudroll.

Bert-Åke Varg (Gustav Sjögren)

Redan före Rederiet var Bert-Åke Varg, som spelade maskinisten Gustav i tv-serien, aktad för sin insats i film- och teater-Sverige. Efter Rederiet har rollerna inte varit lika många för 84-årige Varg, som senast sågs på vita duken i komedin Glada hälsningar från Missångerträsk.

På senare år har Varg berättat om relationen med de tidigare kollegorna på M/S Freja.

– Jag fick träffa en helt ny generation av skådespelare och väldigt trevligt folk. Det är ju 13-14 år sen vi slutade, men när vi träffas märker man att vi tycker om varandra, säger Bert-Åke Varg för Expressen i januari 2016.

Krister Henriksson

I Rederiet spelade Henriksson Björn Lindman, en skurkroll som till sist åkte fast. Efter tv-serien har Henriksson blivit en av Sveriges mest folkkära skådespelare och är kanske mest känd för sin roll i filmerna om kommissarie Kurt Wallander.

Han har också prisats med bland andra två Guldbaggar och Svenska Akademiens teaterpris, samt kungliga medaljen Litteris et Artibus.

 

Se alla säsonger av Rederiet här!

Få anade att den skulle bli så lång – se historien om Rederiet