Sista chansen att se kultfilm om mediebranschen

Howard Beale (Peter Finch).
Howard Beale (Peter Finch).

Bered er på en skådespelarfest utan dess like i kvällens långfilmstips, Sidney Lumets Network från 1976. En film om mediebranschen som trots att den har 40 år på nacken känns lika aktuell i dag.

Se Network i SVT Play

Det är 70-talets USA och de politiska kriserna avlöser varandra. Watergate, Vietnam och ekonomisk depression. Parallellerna till dagens samhälle känns inte alltför långsökta.

När filmens Oscarsbelönade manusförfattare Paddy Cheyefsky skrev manuset till Network trodde han nog att han drog åt skruvarna rejält i sin satir. Visste han redan då om att en film som drev med media för 40 år skulle kännas lika aktuell i dag?

Tittarsiffrorna sjunker för nyhetsuppläsaren Howard Beale och ledningen tänker sparka honom. Den förtvivlade Beale meddelar i direktsändning att han tänker ta livet av sig. Beales missnöjesprogram blir en jättesuccé. Men när han börjar attackera makten blir han farlig för bolaget. 

Network, regi av mästaren Sidney Lumet, är en av två filmer som tagit hem tre av fyra Oscarsstatyetter för skådespeleri (ingen film har hittills tagit hem alla fyra). Faye Dunaway och Peter Finch fick priserna för huvudroll (Finch vann poshumt, han avled innan galan ägde rum).

Den tredje statyetten gick till Beatrice Straight i kategorin bästa kvinnliga biroll. Hon innehar rekordet för kortaste insats någonsin att ha vunnit en Oscar för skådespeleri. Straight vann priset trots att hon är med i endast två scener på sammanlagt 5 minuter och 40 sekunder i rollen som försummad hustru. Men vilka fem minuter sen. Missa dem inte.

Filmen fick sammanlagt 10 Oscarsnomineringar och vann fyra Oscars. I kategorin för bästa film förlorade man dock mot Rocky (Avildsen, 1976).

Se Network i SVT Play.