1200 sparare utan sina pengar

Gunilla
Gunilla Hansen är en av de sparare som troligen inte får tillbaka pengarna de lånat in till Fundior Försäkring AB.

Tillsammans har 1200 personer sparat 35 miljoner kronor hos inlåningsföretaget Fundior försäkring AB, pengar som de nu inte får ut.

Gunilla Hansen letade och valde noga företaget där hon satte in 50.000 kronor i besparingar. Fundior försäkring AB lovade en ränta på 7,5 procent om man hade pengarna låsta i 12 månader.

Företaget har ingen insättningsgaranti, vilket väldigt många sparare också har förstått. Samtidigt framställs detta på Fundiors hemsida som något man sparar pengar på, och som att företaget ändå svarar inför Finansinspektionens tillsyn och krav, ”vilket garanterar en tillförlitlig verksamhet”.

– Det stod att Finansinspektionen hade godkänt Fundior och bara det tyckte jag kändes väldigt tryggt, säger Gunilla Hansen.

Kommer inte åt pengarna

Hon satte in pengarna sommaren 2012 men när Gunilla och hennes sambo ville köpa en bostadsrätt försökte hon, efter att ett år gått, ta ut pengarna till handpenningen – och det gick det inte.

Hos kronofogden fanns det redan 49 betalningsförelägganden mot företaget, och Gunilla förstod att hon kanske aldrig skulle få se sina pengar igen. Fundiors säkerhet skulle bestå av ägda fastigheter med hög avkastning och låg risk, men de visar sig ligga i avfolkningsbygder med bostadsöverskott, där man till och med fått riva lägenheter som inte gått att hyra ut.

Nära konkurs - nytt bolag startat

Tingsrätten har satt Fundior i rekonstruktion, ett sista försök att få fram pengarna och undvika konkurs. Företaget är skyldigt 35 miljoner till 1200 sparare, plus leverantörs- och skatteskulder som vid en konkurs går före privatpersonerna. Så länge rekonstruktionen pågår behåller Gunilla Hansen ändå en gnutta hopp.

– Man kanske kan få en del tillbaka, om man nu inte kan få allt tillbaka.

Fundior vill återuppta sin verksamhet, men Plus kan konstatera att revisorerna sedan starten varit tveksamma till bolagets ekonomi. Samtidigt har vd Reijo Kirstua inte legat på latsidan. Ett nytt, globalt bolag med liknande verksamhet har redan etablerats: Amicus Invest. Fundior vill inte ställa upp på intervju med hänvisning till pågående rättsprocesser, men i ett skrivet svar skyller de situationen på Finansinspektionen.

Svårt för konsumenten

Att ett företag är registrerat hos Finansinspektionen betyder inte att det också står under tillsyn, förklarar chefen för FI:s konsumentenhet, Lars Malmström. Tillsyn sker bara av företag som har tillstånd, men FI kan ändå aldrig garantera att inga fel eller brott begås.

Konsumenterna lämnades helt i sticket när regeringen 2004 öppnade upp för fler aktörer på finansmarknaden, menar kritiker och får medhåll av Finansinspektionen som vill se skärpta regler för företag som bedriver inlåningsverksamhet.

Annika Creutzer, ekonomijournalist, menar att det inte är så lätt att skilja de oseriösa företagen från de seriösa.

– Man ska inte gå på vad det står på deras hemsidor, utan kolla med Finansinspektionen vad det är för företag, uppmanar hon. Ta reda på vad de egentligen gör, och var medveten om att du kan förlora dina pengar.

Eller ännu hellre: satsa inte dina sparpengar i företag utan insättningsgaranti.

Se hela inslaget på SVT Play.