Actionkameran som tar bästa bilderna

kamerorna monterade på cykelstyre
Kameror i test: Gopro Hero3+ black edition; Sony HDR-AS30V; Contour +2.

På sistone har de små actionkamerorna blivit en jättehajp. Vi har testat tre storsäljande modeller och låter en expertjury utse vinnaren – och det visar sig att dyrast är bäst.

Det säljs allt färre videokameror och kompaktkameror - idag är det actionkameran som är inne. De små filmkamerorna som kan fästas på hjälmen, brädan, cykeln eller kroppen har blivit en jättefluga och syns nu på var och varannan hobbyäventyrare.

Främst är det män som köper prylarna, till en början i åldrarna 15-30 år men den tyngsta gruppen har nu breddats upp till 45 år. Försäljningen ökar med 20-300% per månad, berättar handlare som Plus talat med. Förutom extremsportare är det till exempelvis vanliga utförsåkare, skoterförare, jägare, de som håller på med motorsport eller flyger, som vill föreviga sina upplevelser.

Följdaktligen har försäljningen av kameror, minneskort och olika fästen exploderat. Vilken kamera ska man då köpa? Plus har testat tre storsäljande modeller och låter en expertjury hjälpa till att avgöra vad som är viktigt hos kameran.

Vi  har testat den dyrare Gopro Hero3+ Black edition, den billigare Contour +2, och Sony HDR-AS30V som har allra lägst pris av de tre.

Deltest: Batteritid

Inspelningstid är en viktig faktor för actionkameror. Om du ska filma ditt livs äventyr vill du ju inte att kamerabatteriet tar slut innan äventyret. Batteritiden påverkas också av fler faktorer än själva batteriet. Ju fler funktioner du aktiverar, såsom gps eller wifi, och ju kallare det är där du spelar in desto kortare tid håller batteriet.

För att testa kamerornas batteritid riggar vi dem i förarhytten på ett tåg mellan Umeå och Sundsvall. Det är rumstemperatur och inga extrafunktioner är aktiverade.

Resultat
Sony        2h:38min
Gopro      2h: 04 min
Contour   2h 03min

Gopro och Contour klarade sig nästan exakt lika länge – drygt två timmar, eller knappt till Härnösand.

Sony klarade sig drygt en halvtimme längre, nästan ända till Timrå, och tog därmed hem en solklar seger i batteritidstestet.

Deltest: Bildkvalitet

För att bedöma bildkvalitén i det filmade materialet kallar vi in en expertjury: fotografen Simon Berggren, redigeraren Mats Lundberg samt Björn Westergård, kolorist (filmljussättare). Läs mer om jurymedlemmarna och deras specialkunskaper här.

Expertjuryn får inte veta vilken kamera som producerat de olika filmerna, men enas om följande bedömningsgrunder:

Skärpa/detaljer/kontrast  Hur tydlig är bilden? Hur skarpt syns detaljer?
Färg  Upplevs färgen som naturligt återgiven? Är vitt verkligen vitt i bilden?
Rörelse  Hänger bilden med i snabba rörelser?

Vi låter två av Sveriges bästa multisportare ta med actionkamerorna på en av sina cykelrundor. Vi riggar alla kameror på samma cykelstyre, i så jämförbar vinkel som möjligt. Vi använder de fästen för montering på cykelstyre som de olika kameraföretagen skickat med recensionsexemplaren. Fästenas design påverkar också hur stabil bilden blir.

Alla kameror filmar med inställningen 1080 p 25 fps och utan några extrafunktioner aktiverade. Sonyn är den enda av kamerorna som har en bildstabiliseringsfunktion. Juryn får ta del av material som är filmat både med och utan bildstabilisatorn påkopplad.

Resultat och kommentar

Den dyraste kameran från Gopro tar hem segern i samtliga kategorier enligt bildjuryn. Sämst klarar sig den billigaste kameran från Sony. Så det belönar sig i bildkvalitet om man satsar en tusing extra på sin actionkamera. I valet mellan de lite billigare kamerorna Sony och Contour kan man konstatera att man får en avsevärt bättre kamera bildkvalitetsmässigt om man satsar på den 400 kronor dyrare från Contour.