SVT2Tisdagar

Halka och tappade dubbar i broddtest

löpare på isen
Löparna Andreas och Eva Haverskog testar broddar på Torne träsks is.

När Plus testar broddar för vinterlöparen visar sig stora skillnader i hur de fyra modellerna klarar påfrestningarna.

Löpartrenden håller sig stark i Sverige: på tio år har anmälningarna till olika motionslopp nästan fördubblats, och i år förväntas de bli fler än 700.000. Men hur gör man för att hålla i gång löpningen när snön och isen börjar lägga sig på hösten? Särskilda skor med inbyggda dubbar är populära men dyra. I stället kan man springa i sina vanliga löparskor, men sätta på sig broddar. Vi testar fyra olika märken som finns att köpa i rikstäckande sportbutiker för under 300 kronor: HBB Slipstopper, Springyard Sportgrip (kallas även Cross country), Spiky Plus och Boston Everyday.

De erfarna långdistanslöparna Eva och Andreas Haverskog, som vann Kiruna extreme mountain marathon mix-klass 2013, hjälper till att testa. De springer 12 kilometer med varje broddpar för att utvärdera passform och slitage/hållbarhet.

Deltest 1: Passform

Under löprundorna visar sig stora skillnader i hur väl broddarna sitter på skon, och testresultatet är tydligt:
Bäst blir brodden från Springyard som hade klart bäst passform. Den var enda modellen som satt stabilt på foten under hela tiden, utan att behöva justeras.

Sämst fungerade den billigare HBB-brodden för både Andreas och Eva. Den bakersta broddremmen gled upp på hälen, brodden halkade snett i sidled, och behövde justeras alltför ofta.

Förutom irritationen med att de måste rättas till under löprundan, så tyckte våra testpersoner att Spiky Plus var okej, och att Boston Everyday funkade bra på kortare sträckor. Den var väldigt smidig att ta på, men vid längre sträckor tryckte den främre remmen på tån.

Deltest 2: Slitage

Oberoende av hur bra vintervädret och föret är så kommer löparbroddar med all sannolikhet även att stöta på mycket barmark under sin livstid. Därför kontrollerar vi skicket på broddarna efter att Eva och Andreas sprungit 12 kilometer på asfalt och berg.
Bäst i slitagetestet blir HBB Slipstopper, där alla dubbar fortfarande var hela efter löprundan.

Sämsta brodden blir Spiky Plus, som hade anmärkningsvärt dålig hållbarhet. Dubbar trillade av redan vid påtagning, och även om de går att pilla tillbaka så finns ju inte den möjligheten om man tappar dem längs vägen. Även vid påtagningen inför nästa testmoment föll det loss dubbar. Dessutom är Spiky enda märket där det inte medföljer några extradubbar. Gissningsvis lossnar de så lätt på grund av att gummimaterialet i brodden är väldigt mjukt och töjbart.

De övriga modellerna fick godkänt med anmärkningar: på Springyard Sportgrip sprack fästet på ovansidan på totalt tre dubbar. Alla var dock hela på undersidan och satt kvar i själva fästet. Boston Everyday tappade en dubb.

Deltest 3: Fäste på is och snö

För att testa greppet springer Andreas och Eva två halkbanor, en på is med tvära kurvor, och en backig bana med både lös och hård snö. De tar på sig fräscha exemplar av alla broddar och tar banorna två varv med varje sort. Som referens springer de även banan en gång utan broddar.

Skillnaden ligger främst i löparnas upplevelse av fästet, alltså hur mycket de halkar och glider och hur säkra de känner sig i sitt löpsteg. Dagens enda vurpa gör Andreas med Spiky Plus. Både han och Eva upplever att detta är den modell som de halkar mest med, och de springer något långsammare med den. Skillnaderna är små, men broddarna från HBB och Boston fick aningen bättre tid än Springyard. Detta resultat överensstämde även med löparnas upplevelse av fästet.

Bäst i momentet blir därför två märken: HBB Slipstopper som har en kraftigare dubb, och Boston Everyday som har en något klenare. Gemensamt för båda är att dubbarna sitter ganska nära varandra under framfoten, vilket verkar vara ett framgångsrecept.

Sämst fäste hade Spiky Plus som har den kortaste dubben bland testmodellerna. Den resulterade i en hel del halkande och även en vurpa på isbanan.

Vinnare och förlorare

Sammantaget utnämns Springyard Sportgrip till vinnare i broddtestet, för den överlägsna passformen, att den sitter på plats hela passet, och har okej fäste på is och snö. Testets förlorare är Spiky Plus. Dess sladdriga material, korta dubbar och dubbar som lossnar gör den till ett dåligt val för vinterlöparen.