Så vet du om ridhjälmen är godkänd

Plus testar ridhjälmar.

När du köper ridhjälm ska du kontrollera att den är CE-märkt, det visar att den uppfyller EU:s säkerhetskrav. Men 2014 beslöt EU att strängare krav för test av ridhjälmar skulle tas fram.

Kraven är inte helt spikade men i dag finns det tillfälliga testmetoder som är lite strängare än de gamla. För hobbyryttaren spelar det här ingen större roll, det kommer fortfarande vara tillåtet att både använda och sälja hjälmar med den gamla märkningen.

Men om du gillar att tävla behöver du hålla koll. Från och med 1 januari 2017 kräver nämligen Svenska Ridsportförbundet att alla som tävlar hos dem ska bära hjälmar testade enligt de nya metoderna.

Att reda ut vilka märkningar som är godkända är något av en djungel. Men nedan har vi försökt sammanställa den information som i dagsläget finns tillgänglig hos Konsumentverket och Svenska ridsportförbundet.

Bakgrund

Enligt lagen om personlig skyddsutrustning ska alla ridhjälmar ska vara CE-märkta. Det är säkerhetskraven som ligger till grund för denna CE-märkning som nu ses över av EU-komissionen.

I nuläget gäller övergångsregler.

Är din ridhjälm godkänd?

Detta gäller för:

* Hjälmar tillverkade FÖRE 4/11/2014:

De nya testreglerna påverkar inte ridhjälmar som tillverkats före 4 november 2014. Det är fortfarande tillåtet att använda och sälja hjälmar som uppfyller den gamla standarden (EN 1384).

Men observera att enligt Svenska Ridsportförbundets tävlingsreglement kommer dessa hjälmar inte längre vara godkända vid tävling efter 31/12/2016. Därefter måste du som deltar i deras tävlingar ha en hjälm som är testad enligt övergångsreglerna, se nästa punkt.

* Hjälmar tillverkade från och med 4/11/2014:

Eftersom den nya standarden och dess märkning ännu inte är klar har de som säkerhetstestar ridhjälmar enats om testmetoder som kan användas i övergångsperioden. Och eftersom lite olika metoder används kan hjälmarna ha olika märkning. Vanligast är märkningen VG1 01.140, men också EN 1384+VG1 och CE++ förekommer.

Det finns i dagsläget ingen komplett lista över alla aktuella märkningar. Men du som tävlar bör se upp med hjälmar som endast har märkningen EN 1384:1996 eller EN 1384:2012. Dessa är troligen INTE testade enligt de nya kraven och kommer således inte vara godkända för tävling hos Svenska ridsportförbundet från och med 2017.

Nyheter i den kommande standarden

EU-kommissionen vill att den nya standarden för test av ridhjälmar ska omfatta bland annat:

* Högre stötupptagande förmåga med provning inte bara mot släta ytor
* Bättre motståndsförmåga mot genomträning av vassa föremål
* Bättre sidostabilitet för att stå emot hårda krafter från sidan
* Ändrad skyddsyta utan att detta påverkar förmågan att höra när hjälm bärs
* Hjälmen får inte påverka synfältet
* Stabiliteten hos hjälmen- den får inte röra sig på huvudet under ridning

Källor: Helena Nilsson, Konsumentverket, Göran Dalin, Svenska Ridsportförbundet.

Mer tips hittar du här.