SVT2Tisdagar

Anna klämde fingrarna i barnvagnen

Foto: Svt
Säkerhetsspärrarna fungerade inte på barnvagnen och Anna Chorell klämde sina fingrar. På sjukhuset sa man att det var tur att fingrarna inte klämdes av.

Tvåbarnsmamman Anna Chorell klämde fingrarna när barnvagnens säkerhetsspännen släppte. - Smärtan var fruktansvärd och paniken trängde sig på när jag förstod att jag inte skulle komma loss, säger hon. Hon får skylla sig själv, tycker både barnvagnstillverkaren och återförsäljaren.

När paret Anna och Fredrik Chorell väntade sitt andra barn bestämde de sig för att köpa en ny barnvagn. Efter idogt sökande föll de till slut för duovagnen Basson duo twin där båda barnen skulle få plats. Den såg ut att uppfylla alla krav på en bra barnvagn, men när Anna Chorell en dag ska lyfta ut vagnen ur bilen händer det som inte får hända. Säkerhetspännena som skulle hålla ihop vagnen släppte och hon klämde sina fingrar svårt.

Tur i oturen
- Det krävs en tvåhandsfattning för att komma loss och fingrarna blev vitare och vitare. Jag ställde in mig på att förlora bägge fingrarna, det var en fruktansvärd känsla, berättar Anna Chorell.

Med två gråtande barn i bilen står hon och kan inte ta sig loss. En förbipasserande hjälper henne till sist så att hon kan ta sig till sjukhuset.

- Lyckligtvis handlade det bara om en klämskada, men sjukhuspersonalen påpekade vilken tur jag haft att inte fingrarna klämdes av, säger Anna Chorell.

"Eget fel"
Efter olyckan med barnvagnen kontaktar hon Babytider i Jönköping där de köpte vagnen och tillverkaren Basson baby aps i Danmark, eftersom hon vill häva köpet. Men responsen blir inte vad hon väntat sig.

-Jag fick tillbaka ett mail av tillverkaren som menade att det var mitt eget fel att jag klämt mig då jag inte följt instruktionerna, säger hon.
Nu har hon kontaktat både advokat och skickat en anmälan till Konsumentverket.

- Eventuella problem måste konstrueras bort och inte skrivas bort, vem som helst oavsett om man läst bruksanvisningen eller inte ska kunna använda produkten säkert, säger Anna Strandberg som är specialist på produktsäkerhet vid Konsumentverket.

Konsumentverket har undersökt barnvagnen och kommit fram till att säkerhetsspännena inte fungerar och meddelar att tillverkaren bör göra om dem eller ta bort dem helt. Och återförsäljaren Babytider måste kontakta alla de kunder som köpt barnvagnarna för att informera om klämrisken.

Skyller ifrån sig
Babytider vill inte ställa upp på någon intervju och tycker inte att de har något ansvar för det inträffade. Enligt produktsäkerhetslagen måste de åtgärda felet eller erbjuda en liknande vara, men istället hänvisar de till tillverkaren. Båda menar att Anna Chorell får skylla sig själv som inte följt instruktionsboken.

-Jag har gjort precis som det står i instruktionsboken. Men hos tillverkaren säger man att det även finns andra sätt att spänna ihop vagnen, sätt som konsumenten inte informeras om, säger Anna Chorell.

Hon oroas för att fler ska skada sig.
- Jag vill reklamera vagnen och samtidigt varna andra. Tänk vad som kunde ha hänt om ingen funnits till hands som kunde hjälpa mig att komma loss.

Vanligt problem
Barnvagnar är de produkter som Konsumentverket får in flest anmälningar om brister i säkerheten. Problemet är så pass omfattande att man nyligen anordnade en konferens i Karlstad där man samlade 16 europeiska länder för att diskutera fram riktlinjer för vilken säkerhetsstandard som ska gälla för barnvagnar.

- Vid flera tillfällen har barn klämt sig så illa i barnvagnar att fingrarna fått amputeras bort. Det ska inte få förekomma, säger Anna Strandberg.

I ett mejl till Plus skriver tillverkaren Basson baby aps att man kommer att se över produktionen.