Billig eller dyr olivolja - vilken ska jag välja?

Foto: Peter Lindgren/SVT
Hur kan det vara så stor prisskillnad på billig och dyr olivolja?

Vad är extra jungfru olivolja egentligen? Och är det enbart olivolja i olivolja, eller kan den vara utspädd med billigare oljor? Det tar Mathias Andersson reda på.

Vi köpte fem flaskor extra jungfru olivolja. De kostade från 32 kronor litern till nästan 500 kronor litern.

Johan Blanche är smakkonsult som gått från vin till olivolja. Han har en stor passion för smaker i allmänhet, och olivolja i synnerhet. Han fick provsmaka våra oljor i ett blindtest och ge sitt utlåtande.

1. Zeta Olio Extra vergine Di Olivia, Azienda Guerrieri, 288 kr/liter.

Johans omdöme: Den har en färsk doft och är fräsch, den kommer av tidigt skördade oliver, en jättefin olivolja som är klockren, med en gräsig karaktär och av färska örter.

2. Fontana Extra virgin olivolja original, 119,60 kr/liter.

Johans omdöme: Den har en anonym doft som är svår att fånga, den försvinner. Den är snäll i munnen och len utan mycket bitterhet. En bra men enklare olivolja, som är en bra standardolja.

3. Primadonna Extra virgin spansk olivolja, 31,90 kr/liter.

Johans omdöme: Jag är inte helt nöjd med doften, men smaken är komplex med en fyllighet, en bra olja.

4. ColleruitA, Viola Umbria, Olio Extra vergine Di Olivia, 498 kr/liter.

Johans omdöme: Den har en pepprighet, är jättekomplex i munnen med lite dämpad doft, den är krämig och intensiv, en riktigt fin olja.

5. Zeta Olio Extra vergine oliva classico, 89,90 kr/liter

Johans omdöme: Den har en stickande, aggressiv ton, där bitterheten är negativ, det är inte helt 100 bra oliver från början, det här är en enklare olivolja.

Av de 50 personer som provsmakade olivoljorna i ett blindtest, var det flest som gillade Azienda Guerrieri bäst, medan Primadonna fick sämst betyg. Den dyraste oljan var det 10 personer som tyckte var godast, men 11 tyckte den var sämst.

Vad säger du om resultatet, Johan Blanche?

– Folk i gemen brukar tycka om de mildare, och att de inte gillar den dyraste beror på den oljans komplexitet och bitterheten. Du kan göra en jättegod hemmagjord ketchup, men folk kommer ändå gilla den köpta, det beror på vad man är van vid, om det är den toskanska tuffa, eller en snäll, mild. Men man kan vänja sig vid en intensitet, det handlar lite om smakutbildning. Hur ofta smakar man på sin olja egentligen, som provsmakning? En del har nog aldrig provat.

Gissa priset

När Johan Blanche ska gissa priset på de olika oljorna, går han på smakupplevelse, och han kan direkt sätta rätt pris på nummer 4, den dyraste.

– Den här är den stora smakupplevelsen.

Han har nästan alla rätt. Enda felet är att han svitchar nummer 3 och 5, som också är de billigaste oljorna.

Varför är det så stor prisskillnad?

– Det är ett otroligt hantverk att göra bra olivolja, svarar Johan Blanche. Oliverna ska skötas på trädet, de ska skördas för hand i en försiktig process för att få en fin kvalitet. Med de enklare oljorna blir det stordrift och man skördar med maskiner.

Hur ska jag som konsument tänka?

– Gå till en butik som har många att välja på, prova dig fram, prata med någon  som kan, och förklara vad du ska ha den till.

Hur många olivoljor tycker du man behöver?

– Tre. En basolja som är mild, som man kan slösa med, steka i och som är billigare. Och så två på toppnivå. En bättre med en mjuk smak som passar till svenska primörer, och den tredje en riktigt tuff och rivig för lite tuffare mat på hösten som pumpasoppa, en köttbit eller ugnsrostade grönsaker. Prova dig fram till det du gillar.

Vad använder du olivolja till?

– Allt nästan. Ringla en god olivolja över vaniljglassen. Det är supergott. Eller blodapelsin, olivolja och flingsalt.

Hur länge håller den?

– Det är färskvara, så den ska konsumeras så tidigt som möjligt.

Ska man förvara den i kylen?

– Jag tycker inte det, ha den framme så du kommer ihåg att använda den, står den kallt blir den grynig, den kristalliseras, men det löser upp sig i rumstemperatur, och jag tycker det påverkar smaken en del. Ha den lite mörkt och svalt, i ett skafferi.

Håller den bättre i mörka flaskor?

– Ja, ljuset påverkar och kan snabbt fördärva smaken. Nu har plåtburkar kommit tillbaka, det är en jättebra förpackning. 

Ska jag kolla på bäst-före-datum?

– Ja. Det är upp till producenten att skriva ut det, men oftast är det 18 månader från tillverkningstid. Oljan blir ju inte dålig över en natt, men smaken försvinner, den kan bli härsken, så ta ett datum som ligger så långt fram som möjligt.