SVT2Tisdagar 20.30

Billigaste cykellyset bäst

lyse på styre i mörkret
En av cykellyktorna bländar både cyklisten själv och andra.

Vi lyser, mäter och kolla fyra populära cykelbelysningar. Det gäller att välja med omsorg, visar resultatet.

Det finns ett enormt utbud av cykelbelysningar. Vi åkte ut till åtta butiker i stora kedjor och frågade vilken produkt som är populärast. För att begränsa urvalet ytterligare valde vi belysningar under 100 kronor, där både fram- och baklampa ingår. För att ta reda på vilken som är bäst tar vi sedan hjälp av Per Nylén, forskare inom synergonomi och belysning vid KTH.

Test 1: Ljusstyrka

Alla lyktorna i testet klarar lagkravet på att synas på 300 meters håll utan problem, både fram och bak. Framlampan bör givetvis också ge bra sikt från cykeln. Vi monterar lamporna i cykelstyreshöjd (1 meter), på 4 meters avstånd till en ljusmätare, och mäter ljusstyrkan mitt i ljuskäglan. Överlägset starkast visar sig lampan från Biltema vara, medan Kayoba är överraskande svag trots fyra stycken AA-batterier:

  1. Biltema: 38 lux
  2. Ica: 18,5 lux
  3. Kayoba: 9,5 lux
  4. Asaklitt: 5 lux

Test 2: Ljusbild/ljusspridning

Den starkaste lampan är inte nödvändigtvis den bästa – hur ljuset sprids över marken är också viktigt.
– En bra ljusbild är så bred så möjligt, gärna med mycket ljus i mitten, men vi vill också ha en mjuk övergång mellan det ljusa och det mörka, säger Per Nylén.

Om ljuset klingar av för snabbt mot sidan, med en skarp kant, får vi en sorts tunnelseende som både är obehagligt och kan göra att vi missar saker i mörkret. Per Nylén mäter ljusstyrkan i 10 centimeters intervaller från mitten och utåt. På så sätt får han fram en graf över både ljusstyrka och ljusspridning (se bild).

Enligt Per Nylén bör käglan helst vara 2-3 meter bred. Alla belysningar i Plus test visar sig ha en ganska smal ljusbild: en halvmeter från mitten har nästan allt ljus försvunnit. Sämst resultat får Asaklitt, som visserlingen har en jämn övergång från ljus till mörker, men har väldigt svag ljusstyrka även i mitten – inte mycket till cykelbelysning tycker Per Nylén. Den som cyklar syns, men har själv dålig sikt.

I stället går förstaplatsen återigen till Biltemas lampa.
– Det är väldigt mycket ljus i mitten, som faller snabbt, men det klingar av ganska långsamt längre ut åt sidorna ändå.

Test 3: Bländningsrisk

I takt med att det säljs allt starkare cykellysen, så har också bländning blivit ett växande problem. Per Nylén jämför med bilarnas lyktor.
– Snart får vi fundera på om vi inte ska skaffa hel- och halvljus även på cykelbelysning, säger han.

Ett vanligt fel som cyklister gör är också att vinkla upp framlyktan för mycket. Då bländar ljuset den du möter, snarare än att lysa upp vägen för dig. Enligt Per Nylén ska lampan riktas snett nedåt från styret och såpass långt framåt att du hinner stanna om du upptäcker ett hinder längs vägen.

Även korrekt riktade cykellysen kan blända beroende på konstruktionen. För att testa bländningsrisken låter vi Per rikta in alla lysen och programledaren Mathias cyklar sedan mot Per i mörkret med de olika lysena. Per gör dels en subjektiv bedömning, dels en mätning av ljusstyrkan.

Biltemas lyse är väl avskärmat med en utskjutande kant på ovansidan och får beröm, medan Kayoba är bländande för mötande. Det blir också snabbt tydligt att två av lamporna bländar inte bara mötande trafikanter – utan även cyklisten som använder dem.

– Alltså den här skulle inte jag kunna cykla med, säger Mathias efter provturen med Ica-lampan.
På framlyktan finns nämligen en klar ring runt den tubformade lampan, där ljuset skiner rakt upp i dina egna ögon.

– Den här tycker inte jag ska vara kvar på marknaden. Du kan ju inte åka omkring och blända dig själv, det är ju vansinne, säger Per Nylén.
Även Asaklitt är utformad så att den bländar både andra och cyklisten själv, trots sitt svaga sken. Återigen blir det Biltema som tar hem deltestet.

Bäst i test:

Det är Biltemas cykellampa som vunnit alla tre deltest, och den blir därför blir ohotad totalvinnare.

Hela inslaget ser du i avsnitt 5 av Plus.

Uppdatering 21 nov: Ica har valt att återkalla cykelbelysningen i detta test. Mer info, se länk till vänster.