SVT2Tisdagar 20.30

Billigaste jorden gav de finaste plantorna

Plus expertpanel till plantjordstestet.  Ylva Landerholm, trädgårdsexpert i God morgon Sverige, Jonas Berring, trädgårdsentusiast och Sonja Marklund, hortonom och före detta trädgårdslärare.

Det är inte lätt att välja vilken planteringsjord man ska köpa. Blir det finare plantor med dyrare jord?  Plus har testat sex olika sorter. Med minst sagt blandat resultat.

Våren är på gång - om än långsamt. För trädgårdsodlare börjar det vara dags att så sina frön om man vill ha blommor i rabatten till midsommar.

Men vilken jord ska man välja att så i ? Utbudet av olika sorter och märken av jord är stort. Ska man satsa på biligast, dyrast, naturgödsel eller konstgödsel, eller bara den som ligger närmast till hands?

Plus har testat plantjord från Öspab, Rölunda, Änglamark (krav-märkt), Plantagen, Weibulls och Hasselfors för att se vilken jord som ger bästa odlingsresultatet.

Från frö till planta
För att se vilken jord som gav de finaste plantorna så sådde vi 1 000 tagetesfrön. Vi valde tagetes för att det är en växt som går bra att så direkt i plantjord. Den växer också fort från frö till planta och visar tydligt om den får näringsbrist.

Under tiden som fröna grodde och plantorna växte förde vi dagbok över hur ofta vi behövde vattna. Det visade sig att Änglamark och Plantagen var bäst på att hålla vätan. oOch sämst var Weibulls.

- En bra plantjord ska vara porös och innehålla både små och stora porer. De små porerna binder vattnet och de stora porerna innehåller syre som roten behöver, säger Sonja Marklund, hortonom och trädgårdslärare.

Resultat
För att bedöma resultatet av våra plantor tog vi en expertjury till hjälp. Den bestod av Ylva Landerholm trädgårdsexpert i God morgon Sverige, Jonas Berring, trädgårdsentusiast och Sonja Marklund, hortonom och före detta trädgårdslärare.

- En av de viktigaste sakerna att titta på är ju hur rotsystemet har utvecklats, säger Sonja Marklund

Men juryn tittade också på bladfärg, storlek och kvalité på plantan samt hur mycket blomanlag de fått. Och det visade sig att det skilde en hel del.

Bäst betyg fick Öspab, som gav plantor med bra rotsystem och bra blomanlag. Öspab var också den billigaste jorden i testet.  Näst bäst blev Rölunda.

Till sämst utsågs Weibulls jord som gav plantor med klena stjälkar och dåliga rötter. Näst sämst blev Änglamark som gav ”deprimerande plantor” enligt juryn.

Inga överraskningar vid labbanalysen
Plus skickade också samtliga jordar till analys för att se om varudeklarationen på påsen stämde överens med innehållet, men där hittade vi inget anmärkningsvärt utan innehållet stämde i stort sett med vad som angivits.

Fotnot: Weibulls rekommenderar EJ sin jord för frösådd och sticklingar. Änglamarks jord rekommenderas främst för träd, buskar och perenner. För mer information om varför Plus ändå valde att ta med dessa jordar i plantjordstestet se:  Info om plantjordstestet

I samband med publiceringen av Plus produkttest av plantjord riktar företaget Weibulls följande kritik mot testets upplägg och produkturval Kritik från Weibulls gällande Plus plantjordstest