SVT2Tisdagar

Brun utan sol: Så funkar det

Vad är det egentligen i brun utan sol-produkter, hur fungerar de, och är det helt ofarligt att använda? Hudterapeuten Therese Mathisen ger svar på Karins frågor.

Hudterapeuten Therese Mathisen är van att hantera brun utan sol-produkter både privat och professionellt. Här svarar hon på frågor om vad de innehåller och hur de funkar.

– Det som gör att man får en mörkare hudton är en ingrediens som förkortas DHA, som reagerar med proteinet i huden så att det översta hudlagret blir färgat. Beroende på hur ingredienserna är sammansatta blir det antingen en ljusare eller en mörkare variant, säger hon.

Brun utan sol är inte farligt i sig, men man ska tänka på när man använder det.
– Ofta kanske man ska vara fin för en fest eller bröllop, och då är det ingen fara alls. Däremot ska man inte ligga i solen med brun utan sol.

Varför inte?

– DHA släpper loss fria radikaler mer när man exponeras för solljus. Så du ska inte ha på dig brun utan sol och sen ligga och pressa i solen för då bryter det ner och skadar cellerna i huden och gör att din kollagen och elastiska fibrer inte blir så elastiska längre.

Men man behöver inte sitta i en mörk garderob utan man kan gå ut på stan?

– Absolut. Du kan applicera det inför din resa, men du kanske inte ska återapplicera under resan när du ligger och solar på stranden.

Döljer lukt

Produkternas innehållsförteckningar är ganska omfattande.

– Många ingredienser i de nya brun utan sol-produkterna är doftämnen och olika typer av parfymer för att maskera den där brun utan sol-doften som alla avskyr. I produkterna från St. Tropez och Aco finns ett ämne som heter linalol som är lite kontaktallergi-framkallande. Vet man med sig att man är lite känslig så bör man undvika de produkterna.

Rent generellt är det alltså inte farligt med brun utan sol, men Therese Mathisen menar att man ändå ska vara lite restriktiv med hur ofta och var man applicerar det.

– Personligen skulle jag inte välja att ha de här produkterna varje dag, och jag skulle heller inte ha dem i ansiktet.

Varför inte, produkterna vi testat skall ju gå att använda både på kropp och ansikte?

– Ja, men det finns många ingredienser i de här produkterna som är lite tilltäppande – stormolykelära. Det gör så att huden inte kan andas ordentligt. Många använder brun utan sol för att täcka ojämnheter, finnar, plitor, kanske akneärr. Är det så att du täpper till huden så att den inte kan andas, och du inte gör dej av med fett och det kommer mer fett underifrån så kan du få mer plitor, finnar och irritationer. Bakterier frodas i fettet, så det kan bli värre.

Bättre än sol

Om du måste välja, vad är bättre: att sola eller brun-utan-sola?

– Brun utan sol är bäst, helt klart. Om man vill få en liten bränna så är det ett bättre alternativ.

Eller så testar man Karins förslag på ett tredje alternativ, brun utan tvål...