SVT2Tisdagar

Brun utan sol – smakar det så kostar det

Foto: SVT
Vi ser tydliga skillnader på brunfärgerna.

Välkomna med på världens billigaste solsemester! Vi jämför fyra så kallade brun utan sol-produkter.

Plus testar fyra olika typer av brun utan sol-produkter för kropp och ansikte: L’Oreal Self-tanning duo-wipes, Åhléns Body care, Aco Self tanning lotion samt St. Tropez Bronzing mousse. Vi tar reda på hur mycket en helkroppsbränna kostar med de olika produkterna, om de missfärgar kläderna, och hur snygg själva looken blir. Du kan även se hela resultatet i tabellform via länken här intill.

Deltest 1: Pris per solbränna

Hur många helkroppssolbrännor får man ut av en förpackning? Alltså, vilken produkt ger billigaste brännan? Programledaren Karin Adelsköld smörjer in sig från topp till tå för att se hur mycket som går åt av de olika produkterna. Hon tvättar sig mellan varje produkt, och väger förpackningarna för att se hur mycket som gått åt.

Den dyraste helkroppsbrännan står L’Oreal för, som har en förpackning med två servetter för 35 kronor, vilket knappt räcker till en kroppsinsmörjning av en kropp i Karins storlek. Näst dyrast är St. Tropez på 34 kronor. Rejält mycket billigare var då Åhléns där en helkroppssolbränna kostade 11 kronor. Allra billigast är Aco som bara kostar 10 kronor per insmörjning.

Deltest 2: Färgar de av sig?

Det är viktigt att brun utan sol-produkterna snabbt går in i huden så att de inte färgar av sig på kläderna. Karin testar kladdrisken genom att smörja in sig med alla produkter och vänta en kvart, för att sedan stryka ett vitt bomullslinne mot huden och se om det blir missfärgat. Därefter låter vi linnena hänga ett dygn innan bedömning. Här är det bara L'Oreal-linnet som klarar sig fläckfritt. Klart mest fläckar ser vi på Åhléns-linnet, medan övriga två har minimala fläckar.

Deltest 3: Synligt resultat på testpanelen

För den som vill bli brun är såklart själva brunfärgen avgörande. Våra testpersoner Erik och Matilda får helkroppsskrubba och smörja sig med fuktkräm för att vi ska få det bästa underlaget. Varje produkt appliceras på ett halvt ben, en halv arm och ett fjärdedels ansikte på varje testperson. Produkterna får verka ett dygn, och sedan hjälper oss hudterapeuten Therese Mathisen att bedöma vilken brun utan sol-produkt som gett vår testpanel den stiligaste solbrännan.

– Man vill ju att det ska likna en egen bränna, en intensiv brunfärg som är snygg, men utan att man kan sätta fingret på att ”du har sprejat på brun utan sol”, säger Therese Mathisen.

Sämst gillar hon Aco Self tanning lotion som hon tycker är blek och ger grönaktig ton som får huden att se död ut. Åhléns Body care däremot blir för gul i färgen. St. Tropez ger klart mest färg, intensiv och mörk – vilket kanske eller kanske inte är det man önskar. Men den blev inte lika snygg på Erik som på Matilda, utan drar åt det gula på honom. L'Oreal däremot gav en klädsam solbränna på båda testpersonerna med en snygg gyllenbrun ton, och blir bäst i deltestet.

Sammanfattning

Flest och billigast solbrännor fick vi från Aco, men den gav å andra siden det minst smickrande resultatet färgmässigt. Smakar det så kostar det, i alla fall denna gång. Dyraste produkten från L’Oreal var den enda som inte lämnade några spår alls på vårt vita plagg, och den gav snyggast färg enligt hudterapeutens bedömning. Därför blir L’Oreal bäst i test.