SVT2Tisdagar

Därför är biljetterna så dyra

stor folkmassa framför en musikscen.

Konsertbiljetter kan bli mångdubbelt så dyra på andrahandsmarknaden. Efterfrågan styr, menar företagen som har som affärsidé att sälja vidare biljetterna.

I Sverige är det inte olagligt att sälja biljetter i andra hand till högre pris, eftersom det råder fri prissättning. Men ofta kommer många konsumenter i kläm när de tvingas välja mellan att missa en efterlängtad konsert med en favoritartist och att betala tusentals kronor mer för biljetten än vad de hade gjort på förstahandsmarknaden. 

Det finns många kritiker mot den dyra andrahandsförsäljningen, alltifrån konsertbesökare och förstahandsförsäljare till riksdagspolitiker och konsumentrådgivare. 

–Det är förfärligt att företag gör något som drabbar den enskilda konsumenten till en affärsidé, säger Maria Wiezell, konsumentrådgivare på Sveriges konsumenter.

LÄS MER: Konsumentministern: "Branschen måste ta eget ansvar"

Tre gånger så dyrt

Två av de största aktörerna på andrahandsmarknaden för konsertbiljetter är biljettnu.se och biljettshop.se. När Plus jämför priserna mellan första- och andrahandspriserna på några utvalda konserter så säljer dessa två företag biljetter med anmärkningsvärt höga priser. 

Till exempel annonserade biljettnu.se ut biljetter till Beyonces konsert i Stockholm i somras för 2 895 kronor. Förstahandspriset för samma biljett var 1 080 kronor, vilket innebär en prishöjning på 168 procent. 

Biljettshop.se annonserade ut biljetter till Coldplays konsert i Stockholm i somras för 2 995 kronor, men förstahandspriset låg under tusenlappen, 970 kronor. Med andra ord blev prishöjningen 209 procent, alltså mer än tre gånger så dyrt. 

"Efterfrågan styr priserna"

När Plus kontaktar biljettshop.se, som de senaste åren har haft en omsättning på ungefär 30 miljoner per år, får vi inga svar på varför prissättningen ser ut som den gör. Det får vi dock från biljettnu.se. 

–Vi köper ofta biljetterna av privatpersoner för ett dyrare pris än utgångspriset. Därför kan det då bli högre priser när vi säljer dem vidare, säger Sajeel Iqbal, som driver biljettnu.se.

Vi har hittat exempel hos er där priserna är flera gånger dyrare än originalpriset. Tycker du att det är rimligt att biljetter kan säljas så dyrt? 

–Det är väldigt få biljetter som vi säljer som går för det allra högsta priset. Men vi säljer i andrahand och det är efterfrågan som styr priserna. 

–Det finns också många människor som inte kan gå på konserter och står med köpta biljetter. Vi finns där för dem och hjälper dem att sälja biljetterna som också är ett plus för artisterna som inte vill ha tomma platser på konserten, säger Sajeel Iqbal.

Se Plus granskning av andrahandsbiljetter den 13 oktober, 21:00 i SVT1 – eller i SVT Play.