SVT2Tisdagar 20.30

Dyra väskan stod bäst pall i test

killar drar väskor mot trappa
Testpatrullen är redo att sätta kabinväskorna på prov.

Vi har tagit fem olika kabinväskor och utsatt dem för flera tuffa tester, för att utse den som är Bäst i test samt Bästa köp.

Plus testade fem mjuka kabinväskor med två hjul, från billig till dyr: Asaklitt, Kayoba, Cavalet Stockton, Titan Alpha och Samsonite B-lite. Vi har prövat handtagets användarvänlighet, förmågan att stå emot regn, och hållbarheten.

Handtaget

Femtio personer fick testa att fälla upp och ner handtaget och samt dra runt på väskorna, för att bedöma hur användarvänliga handtagen är. De fick rösta på vilket handtag de gillade bäst respektive sämst.

Testpersonerna gillade väskan från Samsonite allra bäst. Cavalet Stockton blev en riktig vattendelare: den fick flest ”sämst-röster”, men samtidigt näst flest ”bäst-röster”. Det som särskilt gillades var att den hade det klart stabilaste handtaget. Men handtaget var även trögt att få upp, och det gjorde många irriterade.

Vattentålighet

Genom att duscha väskorna under 12 sekunder simulerade fysikern Patrik Norqvist att väskorna råkade ut för 10 mm regn, vilket motsvarar ungefär 15 minuters rejäl regnskur. Dragkedjorna var den svaga punkten på samtliga väskor, det var där som det mesta av vattnet läckte in.

Den enda väskan som hade ett tydligt vattenavvisande tyg på utsidan var Samsonite B-lite, testets dyraste väska, och den klarade sig också bäst här. Tvåa blev väskan från Kayoba.

Hållbarhet

Slittåligheten prövades genom att släpa väskorna 50 gånger upp och ner för en stentrappa. Först drogs de 25 gånger med 8 kilos packning, och därefter 25 gånger till med 16 kilos packning.

De dyrare väskorna från Titan och Samsonite klarade sig bäst, med bara några hål i tyget. Sämst gick det för Asaklitt och Cavalet Stockton, som fick tydliga defekter på hjulen och även i tyget.

På det stora hela får man ändå säga att alla väskor klarade sig tämligen bra, med tanke på de ganska extrema påfestningar som de utsattes för. Ingen av väskorna blev oanvändbar efter testet.

Testvinnare

När alla resultateten vägs in så blir den dyraste väskan, Samsonite B-lite för 1600 kronor bäst i test. Bästa köp däremot blir Kayoba, som kostade 400 kronor men ändå gjorde riktigt bra ifrån sig i testerna.

Tillverkarens information om väskorna, vinnare i varje deltest, samt vilka mått på bagaget som gäller för olika flygbolag ser du genom att klicka på länkarna här intill!